Spelers van Feyenoord na de bekerwinst op Utrecht
NOS Voetbal

Kerstrapport Feyenoord: 'Een hoofdpijndossier voor iedere trainer'

Met de gourmetlucht dichtbij en de oliebollen in het verschiet is het tijd om terug te blikken op de eerste seizoenshelft van de eredivisie. Hoe heeft de traditionele topdrie het gedaan? De vaste gezichten van Studio Voetbal spreken: Arno Vermeulen, Pierre van Hooijdonk en Kees Jansma. Vandaag: Feyenoord.

Hoe kijken jullie terug op de eerste seizoenshelft van Feyenoord?
Vermeulen, voetbalcommentator bij de NOS: "Tja, dit seizoen draait het echt alleen om PSV en Ajax; die spelen hun eigen competitie. En Feyenoord hobbelt er een beetje achteraan."

"Dit elftal kan zich oppompen voor één wedstrijd, maar heeft gewoon te weinig basiskwaliteit om het elke week te laten zien. Alleen Steven Berghuis en Tonny Vilhena zijn van topniveau. Dat zou ook kunnen gelden voor Robin van Persie en Nicolai Jørgensen als ze fit zijn, maar dat zijn ze niet."

Hij kan idioot goede, maar ook idioot slechte dingen doen.

Kees Jansma over Jan-Arie van der Heijden

Vermeulen gaat verder: "Je kunt het ze niet kwalijk nemen, maar jongens als Bart Nieuwkoop, Tyrell Malacia en Sven van Beek zijn gewoon niet goed genoeg."

"Volgend jaar wordt het nog moeilijker, want het verschil met PSV en Ajax wordt alleen maar groter. Feyenoord is een hoofdpijndossier, niet alleen voor een trainer als Giovanni van Bronckhorst, maar voor elke trainer."

Giovanni van Bronckhorst met links van hem assistent Jean-Paul van Gastel

Van Hooijdonk, oud-voetballer en tegenwoordig werkzaam als analyticus: "Vooral tegen PSV zag het er erg goed uit, maar over het algemeen blijft Feyenoord ver achter bij PSV en Ajax. De doelstelling was om mee te doen om de titel, maar ze zijn nu, in december al, afgehaakt. Dat is teleurstellend. De beker is opnieuw de enige hoop."

Jansma, presentator bij Fox Sports: "De plotselinge verliezen, zoals tegen Fortuna Sittard (0-2, red.), zullen aan de orde van de dag blijven bij Feyenoord. Omdat de groep simpelweg niet sterk genoeg is. Maar dat kun je gezien de financiële situatie niemand verwijten."

"Feyenoord heeft spelers die een keer op hun tenen kunnen lopen en succes hebben, maar daarna weer te zwak zijn. Feyenoord miste tegen Fortuna vier of vijf spelers. Dan komen ze in de problemen. Daarom vind ik de derde plaats het maximaal haalbare."

Wie sprong er positief uit?
Vermeulen: "Dan noem ik Tonny Vilhena. Door alle ellende heen heeft hij heel vaak een 7 of een 8 gehaald. Dat is knap. Berghuis zou qua talent elke week uitblinker moeten zijn, maar dat is hij nog altijd te vaak niet. Dan Jens Toornstra, die ontworstelt zich wel wekelijks aan de malaise."

Tonny Vilhena scoort voor Feyenoord

Van Hooijdonk: "Ehm..." Na een lange stilte: "Dat is een heel goede vraag. Verschillende spelers hebben een betere periode gehad, maar niet meer dan dat."

"Sam Larsson lijkt er weer wat beter in te komen. Berghuis kwam sterk terug na een mindere periode. Vilhena doet het aardig, maar zal niet snel het verschil maken."

"Van Persie kan met zijn spelintelligentie en techniek altijd iets teweeg brengen, maar hij is na een goed begin gaan kwakkelen met zijn fitheid."

Robin van Persie schreeuwt het uit na een goal

Jansma: "Robin van Persie. Dat is typerend, omdat hij heel veel wedstrijden niet kon spelen. En zelfs als hij half fit is, is hij de beste speler, ook qua intelligentie. Feyenoord met Van Persie is erg leuk om naar te kijken."

Wie viel tegen?
Vermeulen: "Dan kun je niet om Sam Larsson heen. Tegen PSV liet hij opeens zien hoe goed hij wel niet kan voetballen, maar tegen Fortuna was het weer helemaal niks. En dit seizoen was het heel vaak niks. De anderen kunnen gewoon niet beter, de meeste Feyenoorders zijn gewoon net niet goed genoeg."

Van Hooijdonk: "Jordy Clasie. Hij wordt wel wat beter, maar ik had meer van hem verwacht. Dan zie je dat het niet zonder gevolgen blijft als je een tijdlang niet speelt. Hij is zelden de Clasie geweest die we kennen uit zijn eerste periode.

Jansma: "Ik zag in de gewonnen bekerwedstrijd tegen FC Utrecht bijvoorbeeld Jan-Arie van der Heijden spelen. Die kan idioot goede, maar ook idioot slechte dingen doen."

Feyenoorders druipen af na de thuisnederlaag tegen Fortuna

Hoe groot zijn de titelkansen?
Vermeulen: "Daar kan ik heel kort over zijn. Nul..."

Van Hooijdonk: "Die zijn er niet."

Jansma: "Dat is duidelijk, die zijn er niet."

Welk rapportcijfer krijgt Feyenoord?
Vermeulen: "Een 5."

Van Hooijdonk: "Ik geef een 5,5."

Jansma: "Een 6,5."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl