Robin van Persie heeft de 4-2 gescoord voor Feyenoord
NOS Voetbal

Feyenoord declasseert wanhopig Ajax: 6-2 in krankzinnige Klassieker

Feyenoord heeft in De Kuip een enorme dreun uitgedeeld aan Ajax. Niet alleen wonnen de Rotterdammers in een enerverende Klassieker met 6-2, ze toonden ook aan hoe kwetsbaar de Amsterdammers momenteel defensief zijn.

Man van de wedstrijd werd de 35-jarige Robin van Persie. Hij had nog nooit gescoord tegen Ajax in De Kuip, maar deed dat vandaag twee keer in zijn laatste Klassieker in de eredivisie (in de halve finales van de beker treffen beide ploegen elkaar ook).

Door de overwinning van Feyenoord loopt PSV, dat gisteren met hangen en wurgen won van FC Groningen, drie punten uit op Ajax in de strijd om de landstitel. Het gat is nu vijf punten.

Defensieve zwakte Ajax

Ajax heeft na de winterstop tien goals tegen gekregen (vorige week werd het 4-4 tegen sc Heerenveen). Dat zijn er twee meer dan in de zeventien duels voor de winterstop.

Stand top eredivise

1. PSV 19-52 (64-11)
2. Ajax 19-47 (66-18)
3. Feyenoord 19-39 (42-25)

De Klassieker leek voor Feyenoord in de eerste minuten nog op een nachtmerrie uit te draaien. Lasse Schöne opende de score voor Ajax met een fraaie vrije trap, bij de Rotterdammers ging van alles mis en de 0-2 hing in de lucht.

Maar na een half uur leidden de Rotterdammers met 2-1. In de Ajax-verdediging vielen steeds meer gaten - met name de samenwerking tussen Matthijs de Ligt en nieuwkomer Lisandro Magallán verliep stroef - en Jens Toornstra en Steven Berghuis sloegen toe.

Van Persie staat op

Na de 2-2 van Hakim Ziyech uit de rebound kwamen er grote kansen, voor beide ploegen, maar het was Feyenoord dat het slagvaardigst was. Van Persie tekende voor de 3-2.

 • Pro Shots
  Hakim Ziyech schiet de 2-2 binnen
 • Pro Shots
  Tonny Vilhena viert feest met zijn ploeggenoten
 • ANP
  Robin van Persie van Feyenoord scoort de 3-2 tijdens de Eredivisie-wedstrijd tegen Ajax
 • Pro Shots
  Jens Toornstra is het middelpunt van de feestvreugde na de 1-1
 • Pro Shots
  Vreugde bij Daley Blind en Lasse Schöne na de snelle 1-0
 • Pro Shots
  Vuurwerk in De Kuip
 • Pro Shots
  Feyenoord-fans begroeten de spelersbus van Ajax

Feyenoord had na rust weinig moeite met de Ajax-aanvallen. Het zakte rustig terug en wanneer het aanviel, kwamen er kansen. Berghuis vond de vrijstaande Van Persie en die zorgde voor de 4-2.

Feyenoord oogde vol vertrouwen, speelde stevig en was de baas. Met Daley Sinkgraven en David Neres als invallers probeerde Ajax het tij te keren, maar verder dan een schot van Ziyech op de paal kwam het niet.

Feyenoord maakt vernedering compleet

Vooral door felheid in de duels bleef de thuisploeg voor gevaar zorgen. Zo werd na een goede actie van Ridgeciano Haps Jens Toornstra gelanceerd en uit diens voorzet scoorde Tonny Vilhena de 5-2. Yassin Ayoub maakte de vernedering compleet met de 6-2.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl