Een Jemeniet loopt door het puin in hoofdstad Sanaa

Opnieuw bommen op Jemen, ondanks alle druk op Saudi-Arabië

Na bijna vier jaar oorlog zouden de strijdende partijen in Jemen klaar zijn voor een wapenstilstand, zeiden de Verenigde Staten dinsdag. Toch heeft de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië weer de aanval geopend op de Houthi-rebellen.

Doelwit van het offensief was een luchtmachtbasis naast een vliegveld in de hoofdstad Sanaa. Vanaf daar zijn vandaag raketten afgevuurd op Saudi-Arabië, stelt de coalitie.

Hulp geblokkeerd

Ook zou de strijd om de strategisch belangrijke havenstad Hodeida zijn opgelaaid. Dit is het voornaamste aanvoerpunt voor voedsel en medicijnen, in een land waar miljoenen mensen ernstig ondervoed zijn of honger lijden. De vrachtwagens met hulpgoederen staan vast in de haven.

De internationale druk om een einde te maken aan de oorlog in Jemen zwelt steeds verder aan. Er is felle kritiek op de vele burgerslachtoffers door de Saudische luchtaanvallen.

Het is een verschuiving dat er vanuit het Saudische koningshuis kritiek is op Mohammed Bin Salmans beleid.

Correspondent Marcel van der Steen

Zelfs binnen de Saudische koninklijke familie klinkt de laatste weken voor het eerst kritiek op het Jemen-conflict, zegt correspondent Marcel van der Steen in Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Een broer van de koning, Ahmed bin Abdulaziz, heeft gezegd dat niet de hele familie verantwoordelijk is voor de oorlog. Hij wijst naar kroonprins Mohammed Bin Salman." Mohammed Bin Salman is de feitelijke machthebber van het land.

Het openlijke vingerwijzen duidt op onenigheid binnen het Saudische koningshuis. "Het is een verschuiving dat er kritiek is op Bin Salmans beleid. En het laat wel zien dat niet iedereen meer achter de strijd in Jemen staat."

Wapenstilstand?

De Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot en leverancier van wapens aan Saudi-Arabië, riepen dinsdag op tot een wapenstilstand. Binnen dertig dagen moeten de twee partijen om tafel. Zowel de rebellen als de coalitie zou daartoe bereid toe zijn, zei de Amerikaanse minister van Defensie Mattis.

Daar blijkt vooralsnog niets van in de praktijk. Mogelijk zijn de strijdende partijen op de valreep uit op een zo gunstig mogelijke uitgangspositie aan de onderhandelingstafel, zegt Van der Steen.

"Het vliegveld en de havenstad zijn strategische plekken. En als de rebellen grote verliezen lijden, kan ze dat eerder doen besluiten om toch maar te gaan praten met de coalitie. Bij de laatste poging, anderhalve maand geleden, kwamen ze niet opdagen."

Khashoggi

Sinds de dood van de kritische Saudische journalist Khashoggi ligt de rol van de VS in het conflict onder een vergrootglas. Khashoggi schreef voor de toonaangevende Amerikaanse krant The Washington Post. Hij was een tegenstander van de door Saudi-Arabië begonnen oorlog.

Op het Saudische consulaat in Istanbul werd Khashoggi om het leven gebracht. Sindsdien vinden critici in de VS dat het land moet stoppen met het leveren van wapens aan de bondgenoot. Duitsland greep de moord op Khashoggi al aan om de wapenexport naar Saudi-Arabië stil te leggen.

7-jarige symbool voor de honger, overleden

De humanitaire situatie in Jemen is schrikbarend. Volgens Unicef sterft er elke tien minuten een kind door honger of ziekte. 1,8 miljoen kinderen zijn ondervoed, waarvan 400.000 zo ernstig dat het levensbedreigend is. Er dreigt een hongersnood voor miljoenen mensen, waarschuwt de VN.

De 7-jarige Amal Hussain wordt gezien als een symbool voor de schrijnende situatie. Een foto van het graatmagere meisje stond in The New York Times. "Ze is gisteren overleden in een vluchtelingenkamp", meldde de correspondent vandaag.

"Ze moest het ziekenhuis verlaten, omdat er nieuwe patiëntjes kwamen. Maar de familie had geen geld om naar het nieuwe ziekenhuis, 24 kilometer verderop, te gaan. En dus heeft het 7-jarige meisje het niet gehaald."

In Nederland roepen leiders van verschillende religieuze stromingen en organisaties premier Rutte op om iets te doen aan de burgeroorlog in Jemen. Ze stuurden hem gisteren een brandbrief.

"Het gevoel van machteloosheid dat ons dreigt te bevangen moet doorbroken worden", schrijven bestuurders van onder meer de Raad van Kerken, het Israëlitisch Kerkgenootschap, het Contactorgaan Moslims en Overheid, de Boeddhistische Unie, de Hindoeraad en het Humanistisch Verbond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl