Een inwoner van Jemen treurt naast het graf van zijn broer
NOS Nieuws

VS wil binnen 30 dagen wapenstilstand in Jemen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo en minister van Defensie Mattis roepen de strijdende partijen in Jemen op om de wapens neer te leggen. Ze willen binnen een maand een wapenstilstand en vredesonderhandelingen.

In Jemen woedt al bijna vier jaar een burgeroorlog tussen Houthi-rebellen en het regeringsleger. De rebellen worden gesteund door Iran, het regeringsleger door Saudi-Arabië. Dat laatste land krijgt weer hulp van Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Deze militaire steun aan Saudi-Arabië is omstreden. Critici vinden dat er te veel burgerslachtoffers vallen bij de coalitiebombardementen.

Vredesbesprekingen in Zweden

"Het is nu tijd om de vijandelijkheden te staken", laat Pompeo weten in een verklaring. Specifiek noemt hij de drone- en raketaanvallen van de Houthi's en de luchtaanvallen van de Saudische coalitie.

Saudi-Arabië is volgens Mattis bereid tot een deal, schrijft de Britse krant The Guardian. De defensieminister wil dat alle partijen binnen dertig dagen met elkaar om tafel gaan. Hij noemt Zweden als locatie voor de vredesbesprekingen.

Miljoenen mensen lijden honger

Jemen stevent door de oorlog af op een hongersnood van ongekende omvang. Volgens de Verenigde Naties zijn op korte termijn 14 miljoen mensen afhankelijk van voedselhulp om te overleven. Dat is de helft van de bevolking.

De oorlog heeft volgens de VN tot dusver aan zeker 10.000 mensen het leven gekost. Het overgrote deel van de slachtoffers zijn burgers. Ruim twee miljoen mensen zijn in eigen land op de vlucht geslagen.

Khashoggi

Vooral sinds de dood van de Saudische journalist Jamal Khashoggi ligt de rol van de VS in het jarenlange conflict onder een vergrootglas.

De kritische Khashoggi werd in het Saudische consulaat in Istanbul om het leven gebracht. De journalist schreef ook voor toonaangevende Amerikaanse media, zoals The Washington Post.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl