Nederlandse religieuze leiders vragen Rutte om actie burgeroorlog Jemen
Leiders en vertegenwoordigers van verschillende religieuze stromingen en organisaties roepen premier Rutte op om iets te doen aan de burgeroorlog in Jemen. Ze richten zich tot de premier met "een hartstochtelijke bede om met alle kracht leiderschap te blijven tonen".
"Het gevoel van machteloosheid dat ons dreigt te bevangen moet doorbroken worden", schrijven bestuurders van onder meer de Raad van Kerken, het Israëlitisch Kerkgenootschap, het Contactorgaan Moslims en Overheid, de Boeddhistische Unie, de Hindoeraad en het Humanistisch Verbond.
De brandbriefschrijvers willen dat de regering de strijdende partijen in Jemen oproept zo snel mogelijk een staakt-het-vuren overeen te komen. Ook willen ze dat "het creëren van hongersnood als oorlogswapen wordt gestopt" en dat er een "veilige humanitaire corridor wordt gecreëerd voor de toevoer van voedsel en medicijnen naar de hongerende Jemenitische bevolking", zoals in VN-resolutie 2417 (2018) staat.
"Het is gewoon onbestaanbaar dat de politieke situatie, de confrontatie tussen machten, ertoe leidt dat die onbegrijpelijke ramp zich aftekent", zegt initiatiefnemer rabbijn Abraham Soetendorp in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co.
Soetendorp vindt dat mensen ondanks persoonlijke problemen ook oog voor grote problemen moeten blijven houden. "Ik mag de nood van anderen niet uit het oog verliezen. Wij willen vanuit onze gemeenschappen op allerlei manieren een beweging maken."
Intussen heeft de door Saudi-Arabië gesteunde Jemenitische regering gezegd dat het klaar is om "maatregelen voor het opbouwen van vertrouwen" te nemen, schrijft persbureau Reuters. Dit kwam na de Amerikaanse oproep tot een wapenstilstand van woensdag. Eerder zeiden de Houthi-rebellen al dat ze bereid zijn te praten. De VN wil de vredesbesprekingen zo snel mogelijk hervatten.
Saudi-Arabië, dat in Jemen de coalitie tegen de Houthi-rebellen leidt, en de Verenigde Arabische Emiraten hebben nog niet gereageerd. Oman, een bondgenoot van Saudi-Arabië maar geen lid van de coalitie, heeft de Amerikaanse oproep enthousiast ontvangen en is een voorstander van dialoog.