Hongersnood dreigt voor 14 miljoen inwoners van Jemen

Een ondervoed jongetje in Jemen NOS

In Jemen dreigt een hongersnood van ongekende omvang. Volgens VN-gezant Mark Lowcock zijn op korte termijn 14 miljoen mensen afhankelijk van voedselhulp om te overleven. Dat is de helft van de bevolking.

Lowcock heeft de noodklok geluid in de VN-Veiligheidsraad. De Verenigde Naties vreesden eerder dat hongersnood dreigt voor elf miljoen mensen in Jemen, maar het zijn er dus miljoenen meer. Zo'n acht miljoen Jemenieten krijgen nu hulp van de VN.

Volgens Lowcock is de dreigende hongersnood "veel groter dan alles wat experts op dit gebied ooit in hun werkzame leven hebben gezien". De afgelopen twintig jaar waren er twee hongersnoden van vergelijkbare omvang: in 2011 in Somaliƫ en vorig jaar in Zuid-Sudan.

Afgelopen zomer kwam de NOS in contact met een 40-jarige vrouw in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Anoniem deelt ze haar verhaal.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Jemen - dagboek dagelijks leven

De VN spreekt van hongersnood als:

  • ten minste 20 procent van de huishoudens in een bepaald gebied te maken heeft met extreem voedseltekort.
  • meer dan 30 procent van de kinderen onder de 5 jaar een acuut voedseltekort heeft.
  • er dagelijks meer dan twee personen per 10.000 inwoners als gevolg van honger sterven.

In Jemen woedt al vier jaar een burgeroorlog tussen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen en het regeringsleger, dat hulp krijgt van een Arabische coalitie die geleid wordt door Saudi-Arabiƫ.

De oorlog heeft volgens de VN aan zeker 10.000 mensen het leven gekost, maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger.

STER Reclame