Protesten in Pakistan tegen cartoonwedstrijd Geert Wilders
NOS Nieuws

De cartoonwedstrijd van Wilders, wat houdt die precies in?

Duizenden demonstrerende Pakistanen, honderden doodsbedreigingen aan het adres van Geert Wilders en gisteren zelfs een arrestatie voor een mogelijke moordaanslag op de PVV-leider. De cartoonwedstrijd over profeet Mohammed die Wilders al in juni aankondigde, staat de afgelopen dagen plots volop in de belangstelling. Maar wat gaat hij eigenlijk doen?

De PVV-leider organiseert op 10 november de tekenwedstrijd in het streng beveiligde deel van de Tweede Kamer waar zijn partij huist. Iedereen mag meedoen aan de wedstrijd, zolang het onderwerp van de spotprent maar profeet Mohammed is.

De hoofdprijs bedraagt 10.000 dollar, dat is ongeveer 8500 euro. Dat bedrag is beschikbaar gesteld door een gever die anoniem wenst te blijven. Er zijn volgens Wilders al honderden inzendingen binnen. De cartoons kunnen tot 1 september worden opgestuurd naar zijn partij.

De beste cartoons worden geselecteerd door Wilders zelf en de Amerikaan Bosch Fawstin. Hij won in 2015 een prijs op een evenement in Texas met een cartoon over de profeet Mohammed. Wilders was daar ook bij. Vlak nadat de PVV-leider was vertrokken, pleegden twee jihadisten een aanslag. Een beveiliger raakte gewond, de twee daders werden doodgeschoten.

Volgens Wilders draait de wedstrijd van nu om vrijheid van meningsuiting en niet om provocatie. "Vrijheid van meningsuiting gaat boven alles", twitterde de PVV-leider in juni.

Wilders zei eerder in een interview dat hij de "mooiste spotprenten" wil bundelen in een blad, samen met interviews met de cartoonisten. "Een Charlie Hebdo-achtig blad" wil hij maken, een verwijzing naar het Franse satirische magazine dat in 2015 doelwit was van een terroristische aanslag. Twaalf mensen werden toen vermoord.

De NCTV, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, ziet geen veiligheidsbezwaren tegen de wedstrijd. In juni heeft de NCTV al gekeken of die er waren, maar omdat de wedstrijd wordt gehouden in een streng beveiligd gedeelte van de Kamer, was dat niet zo. Ook na de bedreigingen aan het adres van Wilders zijn die bewaren er niet, laat een woordvoerder vandaag weten. "Als het om de veiligheid gaat, is die locatie geen bezwaar."

Of er extra veiligheidsmaatregelen worden genomen na de bedreigingen en de arrestatie, kan de NCTV niet zeggen. Wel wordt de situatie goed in de gaten gehouden.

Volgens het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) is er geen sprake van onrust onder Nederlandse moslims. "Waarschijnlijk zijn wij gewend geraakt aan de acties van Wilders. Wij hebben geleerd om hem lekker te laten gaan", zegt oud-voorzitter Rasit Bal.

Tjeerd Royaards, die politieke spotprenten maakt en hoofdredacteur is van The Cartoon Movement kent niemand die mee gaat doen aan de wedstrijd. Hij vertegenwoordigt met zijn internationale platform 500 politieke cartoonisten. "Volgens mij wil Wilders alleen maar een specifieke groep beledigen. Ik denk niet dat het hem echt gaat om een discussie of over de vrijheid van meningsuiting."

Om voor mezelf te spreken: een zichzelf respecterende politiek tekenaar doet hier niet aan mee.

Tjeerd Royaards

Ook al heeft Royaards niets met de wedstrijd te maken, toch ontvangt ook hij bedreigingen, vooral vanuit Pakistan. Ze komen terecht op de Facebookpagina van The Cartoon Movement. "We zijn nu aan het nadenken wat we daarmee moeten. Ik ga vandaag de politie maar eens bellen om in elk geval advies te vragen. En we gaan het adres van ons kantoor maar weer van internet halen. Dat hadden we na Charlie Hebdo ook offline gehaald en net weer erop gezet."

Royaards zou het anders vinden als de wedstrijd zou gaan over religie in het algemeen. "Om voor mezelf te spreken: een zichzelf respecterende politiek tekenaar doet hier niet aan mee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl