Demonstranten in de Pakistaanse stad Lahore
NOS NieuwsAangepast

'Veel kabaal van kleine groep', buiten Pakistan amper aandacht voor Wilders

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

Ze blijven naar eigen zeggen actievoeren totdat hun premier alle banden met Nederland verbreekt. Enkele duizenden demonstranten in Pakistan lopen een protestmars van Lahore naar hoofdstad Islamabad (zo'n 300 kilometer). Als reactie op de gehate cartoonwedstrijd van Geert Wilders.

"Ze weten niet hoeveel pijn ze ons doen met zulke daden", zei de Pakistaanse premier Khan maandag. De minister van Buitenlandse Zaken heeft gisteren en vanmorgen weer bij zijn Nederlandse ambtsgenoot, Stef Blok, geklaagd.

'Veel kabaal'

"Zulke acties verspreiden haat en intolerantie", zei de Pakistaanse minister. Hij doelt op de door de PVV-leider geplande spotprentwedstrijd over de profeet Mohammed.

Ja, dit onderwerp ligt bij een deel van de bevolking héél gevoelig in Pakistan, benadrukt correspondent Aletta André. "Toch is de groep die protesteert relatief klein. Maar het is er wel een die veel kabaal maakt."

In Lahore scandeerden de demonstranten bij het begin van de protestmars anti-Nederlandse slogans:

Duizenden betogers in Pakistan tegen cartoonwedstrijd Wilders

De politieke partij die zo nadrukkelijk de aanval op Wilders opzoekt, is de streng islamitische TLP. Bij de verkiezingen onlangs werd de partij zesde met 2,2 miljoen stemmen. Voor het perspectief: er zijn 105 miljoen stemgerechtigden in Pakistan.

'Geef me een atoombom'

"Ze hebben landelijk geen enkele zetel gewonnen", zegt André in het NOS Radio 1 Journaal. "Godslastering is zo'n beetje het enige punt op hun agenda. Begin juni zei de leider al: geef me een atoombom en ik gooi die op Nederland."

Bij de anti-Wildersprotesten vorige week liepen er zo'n 3000 mensen mee. Dat verbleekt bij de aantallen die TLP eind vorig jaar op de been wist te krijgen voor een andere religieuze kwestie. "Toen was er een heel groot protest", legt André uit. "In meerdere steden kwam het openbare leven plat te liggen."

Tot nu toe leeft de cartoonwedstrijd totaal niet in het Midden-Oosten.

Correspondent Marcel van der Steen

In andere landen waar de meerderheid van de bevolking moslim is, is de aandacht voor de spotprentwedstrijd - in vergelijking met de oproer in de aanloop naar Wilders' film Fitna - nihil.

"Tot nu toe leeft de actie totaal niet in het Midden-Oosten", zegt correspondent Marcel van der Steen. De arrestatie van de man die Wilders met de dood had bedreigd, is er wel opgepikt door media, maar leidt vooralsnog niet tot protesten. "Of de impact zal veranderen na nieuwe beelden van demonstraties in Pakistan is lastig te zeggen."

'Boycot Nederlandse producten'

Ook in Indonesië, het land met de grootste moslimbevolking ter wereld, is er nauwelijks ophef. "Het is gemeld in kleine nieuwsberichtjes en lezers hebben er wat boze emoticons bij aangeklikt", zegt correspondent Michel Maas. "Daarna werd het stil. En dat blijft het waarschijnlijk, tenzij er in november alsnog een storm losbarst." De cartoonwedstrijd staat in die maand gepland.

In Pakistan probeert de TLP op allerlei manieren een groter publiek te bereiken. Bijvoorbeeld door via WhatsApp op te roepen tot een boycot van Nederlandse producten:

Een compilatie van WhatsApp-berichten, waarin Pakistanen oproepen tot een boycot

"Ik geloof niet dat die bedrijven het zullen merken in hun omzet", zegt André over de boycotberichtjes. Volgens het CBS exporteerde Nederland vorig jaar voor zo'n 1,1 miljard euro aan goederen naar Pakistan.

Hoewel de impact van TLP's acties vooralsnog beperkt lijken, moet premier Khan de partij wel serieus nemen. Dat is wel gebleken na de grootschalige straatprotesten eind vorig jaar. "De partij heeft dus wel de macht om mensen de straat op te krijgen", zegt de correspondent.

Holocaustontkenning

Bovendien heeft premier Khan de steun van de islamitische partij hard nodig bij de naderende presidentsverkiezingen. De winnaar wordt namelijk gekozen door nationale en regionale parlementsleden. Tel daarbij op dat je de doodstraf kunt krijgen voor godslastering, zoals spotten met de profeet Mohammed. Na alle binnenlandse aandacht, moest Khan wel de cartoonwedstrijd veroordelen.

André: "De premier heeft in het hogerhuis gezegd dat hij hier nu echt internationaal werk van wil maken. Niet alleen van Wilders' cartoonwedstrijd, maar van het beledigen van de profeet in het algemeen. Hij vergelijkt het met het ontkennen van de Holocaust en zegt: dat is ook illegaal in sommige landen en wij willen dat dit als net zo gevoelig wordt erkend."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl