NOS NieuwsAangepast

Dit weten we over de man die dreigde Wilders te vermoorden

 • Mitchell van de Klundert

  redacteur Online

 • Mitchell van de Klundert

  redacteur Online

De man die is opgepakt voor het met de dood bedreigen van Geert Wilders in een video is erg actief op sociale media. Een kleine tienduizend mensen uit voornamelijk Pakistan volgen de ten minste vijf verschillende Facebookpagina's en YouTubekanalen van de 26-jarige man.

Op een van de Facebookpagina's schrijft hij geboren te zijn in Kharian, een stad in oosten van Pakistan, bij de grens met de betwiste regio Kashmir. Aan de hand van vele tientallen foto's en filmpjes op sociale media zijn de vermoedelijke verblijfplaatsen, bezigheden en contacten van de man te herleiden. Hij legde de afgelopen maanden een reis af door in ieder geval Duitsland, Italië, Frankrijk, België en uiteindelijk Nederland.

In Nederland publiceert de man op maandag om 10.15 uur op een van zijn Facebookpagina's de video waarvoor hij later zal worden opgepakt. De video is opgenomen in de Döner Company op station Den Haag Centraal. Om 10.19 uur deelt hij dezelfde video ook nog via een andere Facebookpagina met zijn naam met de toevoeging "fanpage".

In de video zegt hij in het Urdu, de nationale taal van Pakistan, in Nederland te zijn. "Ik ben ongeveer 5 minuten van het parlement vandaan waar de tentoonstelling is." Hij doelt met de tentoonstelling op de cartoonwedstrijd die de PVV over de profeet Mohammed wil houden.

De man in dit filmpje is de opgepakte verdachte:

'Ze maken grappen over onze profeet'

De man bedreigt daarna PVV-leider Wilders: "Alleen hij (Wilders) is mijn doel als Allah het wil, het gaat me lukken." Als reden geeft hij: "Ze maken grappen over onze profeet." In de video smeekt hij om hulp en vraagt kijkers de video te delen.

Dat delen doen zijn duizenden volgers massaal. De bewuste video wordt in korte tijd door meer dan 150.000 mensen gezien, zeker 15.000 mensen delen de video en ruim duizend Facebookgebruikers laten een reactie achter. De meeste reacties zijn steunbetuigingen.

Hij zegt in de video direct uit Frankrijk te zijn vertrokken toen hij hoorde over de cartoonwedstrijd, maar was al een paar dagen in Nederland. Hij kwam op 25 augustus aan vanuit Frankrijk aan in Amsterdam Sloterdijk, blijkt uit een foto van een gedateerde busticket. Een andere foto plaatst de man op 26 augustus op de Dam in Amsterdam tijdens een anti-Israël-betoging.

 • .
  De 26-jarige verdachte in Parijs
 • .
  De 26-jarige verdachte in Amsterdam

Op in ieder geval 23 augustus en op verschillende data in juli en juni zijn er foto's gepost van de man op toeristische locaties in Parijs, zoals de Eiffeltoren en de Sacré-Coeur.

Italië, Duitsland, België

In mei, april, maart en februari 2018 en december 2017 publiceert de man foto's en video's van plaatsen in Italië, waaronder Milaan. Dat de man een tijd doorbracht in Italië lijkt te worden ondersteund door een derde Facebookpagina met zijn naam. Daarop zegt hij op 8 november 2017 dat hij werkt bij een pizzeria in een stad in de buurt van Milaan. Hij schrijft ook te studeren aan de Internationale Islamitische Universiteit in Islamabad, Pakistan.

De man lijkt ook verschillende keren in Duitsland te zijn geweest, blijkt uit video's uit maart, juni en begin augustus. Er is ook een vermelding over België op 28 juli.

Een van de eerste foto's van de man in Europa lijkt gemaakt in september 2017 in Duitsland. Video's van daarvoor lijken vooral te gaan over (nieuws)gebeurtenissen in Pakistan.

De man praat en zingt in verschillende filmpjes over religie. Ook is hij de beheerder van de Facebookgroep "De stem van moslims" met bijna 5000 leden. Op de vijf verschillende Faceboopagina's van de man staan verder talrijke selfies en vakantiefoto's, maar ook video's waarin hij skateboardt, danst of voordoet hoe je pizza's bakt. Sommige foto's lijken stiekem gemaakt van vrouwen op straat.

Grote liefde

Wie zijn grote liefde is, maakte de man bekend op 13 mei 2018. Hij plaatst die dag een foto op Facebook met de tekst: "Speciaal voor Moederdag. Ik hou van mijn moeder." Op de foto is de zijkant van de nek van de man te zien, met zwarte en rode letters is "I love my Mom" getatoeëerd.

 • .
  De 26-jarige verdachte met tatoeage
 • .
  De 26-jarige verdachte met pizza

De man is verder spaarzaam met berichten of teksten bij foto's. Om onbekende redenen lijkt dat op maandag 27 augustus totaal te zijn veranderd.

Waar hij doorgaans bij vakantiefoto's weinig tekst plaatst, daar doet hij het tegenovergestelde bij de video waarin hij Geert Wilders bedreigt. In de Facebookpost schrijft hij moslims van schaamte te willen redden. Ook zet hij er zijn Italiaanse telefoonnummer bij. Vlak voor het plaatsen van de dreigvideo, schrijft hij een bericht aan zijn volgers waarin hij een verwijzing maakt naar de jihad, de heilige oorlog.

Een dag later is zijn reis (in ieder geval voorlopig) voorbij. De man zit nu in een Haagse cel.

De dreigvideo is inmiddels verwijderd van zijn Facebookpagina's. Het is niet duidelijk wie dat heeft gedaan. Dat de man het zelf heeft gedaan, lijkt uitgesloten. Hij zit in volledige beperkingen en mag geen contact hebben met de buitenwereld. Mogelijk heeft Facebook zelf de video verwijderd, maar dat is nog niet bevestigd aan de NOS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl