NOS NieuwsAangepast

Man aangehouden die in video Wilders met dood bedreigt

Op het Centraal Station in Den Haag is een man van 26 opgepakt. Hij had op Facebook een filmpje gezet waarin hij Geert Wilders met de dood bedreigt vanwege de cartoonwedstrijd die de PVV over de profeet Mohammed wil houden. De video is gemaakt op Den Haag Centraal en de man spreekt Urdu, de nationale taal van Pakistan.

Wilders zelf meent van de Nationaal Coördinator Terreurbestrijding en Veiligheid te hebben begrepen dat het gaat om een Pakistaan. De PVV-leider heeft vandaag over de zaak twee keer contact gehad met de NCTV.

De NCTV bevestigt dat er met Wilders is gesproken over de aanhouding en zegt dat er regulier overleg is met de PVV-leider. Verder worden geen mededelingen gedaan, ook niet over extra beveiligingsmaatregelen.

De melding over het filmpje kwam gisteren binnen bij de politie, die onmiddellijk een onderzoek begon.

De man in dit filmpje is de opgepakte verdachte:

'Ze maken grappen over onze profeet'

De verdachte zit in volledige beperkingen en wordt verhoord. Omdat het volgens de politie om een ernstige dreiging gaat, is er overleg geweest met justitie en de burgemeester van Den Haag. "Alle mogelijke opties worden opengehouden en scenario's onderzocht." Hij wordt vermoedelijk vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Kamervoorzitter Arib noemt de zaak "heel ernstig" en zegt dat ze er nauw contact over onderhoudt met de NCTV.

Profeet Mohammed

PVV-leider Wilders wil dit najaar in het streng beveiligde deel van de Tweede Kamer waar zijn partij huist, een wedstrijd houden van spotprenten over de profeet Mohammed. Hij heeft nog geen datum bekendgemaakt, maar er zouden inmiddels al zo'n tweehonderd inzendingen binnen zijn.

Premier Rutte en minister Blok van Buitenlandse Zaken hebben zich negatief uitgelaten over het plan voor de cartoonwedstrijd, dat onder meer in Pakistan heeft geleid tot felle kritiek en protesten. Er is onder meer opgeroepen tot het verbreken van de diplomatieke banden met Nederland.

Premier Rutte zei vorige week dat hij niet ziet welk positief doel zo'n provocatie kan hebben. Blok noemde de wedstrijd weinig smaakvol en zei dat hij verschillende landen duidelijk heeft gemaakt dat de cartoonwedstrijd geen initiatief is van de regering, maar van een individuele parlementariër.

Op Twitter maakte een Pakistaanse cricketspeler bekend dat hij omgerekend zo'n 20.000 euro zet op het hoofd van "godslasteraar" Geert Wilders. De speler is Khalid Latif, die vorig jaar een speelverbod van vijf jaar kreeg vanwege matchfixing in de Pakistaanse cricketcompetitie.

Dit is de Twittervideo van Khalid Latif:

'20.000 euro op het hoofd van Wilders'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl