NOS NieuwsAangepast

Rutte denkt dat Blok 'prima kan doorfunctioneren'

Premier Rutte denkt dat de uitspraken van minister Blok over de multiculturele samenleving de effectiviteit van het Nederlandse buitenlands beleid niet in de weg staan. Hij zei dat na de eerste vergadering van het kabinet na de vakantie.

Rutte legde er op zijn persconferentie de nadruk op dat Blok heeft erkend dat zijn woorden ongelukkig waren en ook dat de minister contact heeft gezocht met collega's in andere landen. De premier zei dat het in de internationale politiek wordt gewaardeerd als iemand een fout rechtzet. Rutte verwacht daarom dat Blok "prima kan doorfunctioneren" als minister.

Rutte over Blok: internationaal wordt het gewaardeerd als iemand zijn fouten toegeeft

Vorige maand ontstond ophef over uitspraken van Blok op een bijeenkomst in Den Haag. De minister van Buitenlandse Zaken zei onder meer dat hij geen voorbeelden kent van een multi-etnische of multiculturele samenleving waar de oorspronkelijke bevolking nog woont en waar een vreedzaam samenlevingsverband bestaat. Ook noemde hij Suriname een "failed state".

Blok zei kort na die uitspraken dat hij te ver is gegaan en dat hij ze betreurt. Gisteren noemde hij in een brief aan de Tweede Kamer de uitlatingen ongelukkig en onzorgvuldig en die woorden herhaalde hij vandaag. De ongelukkige woorden neemt hij terug.

Vicepremier De Jonge zei eerder vandaag dat Blok "tuurlijk" door kan gaan als bewindsman. Ook De Jonge onderstreepte dat Blok zijn eigen woorden onzorgvuldig heeft genoemd. "Het is goed als de Kamer daar binnenkort een debat over heeft en het goed uitpraat. Dan gaan we weer gewoon aan het werk." Volgens de vicepremier moet de zaak niet groter worden gemaakt dan hij is.

Buitenlandse collega's

Op de vraag of hij nog geloofwaardig door kan als minister, antwoordde Blok zelf vanochtend alleen dat er nog een Kamerdebat komt, dat hij zorgvuldig gaat voorbereiden. "In de tussentijd is er een volle agenda met veel belangrijke bijeenkomsten waar voor Nederland belangrijke vraagstukken aan de orde zijn. Daar ga ik me de komende tijd met volle energie voor inzetten."

Blok heeft de afgelopen tijd met diverse collega's in het buitenland gepraat, onder andere met die uit Suriname, Polen en Tsjechië.

De Surinaamse regering heeft al gezegd dat de excuses van de Nederlandse minister niet ver genoeg gaan. Blok wil daarover nog eens met Suriname praten. "Ik zal iedere gelegenheid die zich daarvoor voordoet gebruiken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl