Klaver: Rutte moet afstand nemen van uitspraken Blok
GroenLinks-leider Klaver roept premier Rutte op afstand te nemen van de uitspraken van minister Blok over migratie. In een open brief aan Rutte noemt Klaver het niet goed te begrijpen dat de premier dat nog niet heeft gedaan.
Een maand geleden ontstond ophef over uitlatingen van Blok op een besloten bijeenkomst in Den Haag. De minister van Buitenlandse Zaken zei daar onder meer dat hij geen voorbeelden kent van een multi-etnische of multiculturele samenleving waar de oorspronkelijke bevolking nog woont en waar een vreedzaam samenlevingsverband bestaat. Ook noemde hij Suriname een "failed state".
Blok zei kort nadat zijn uitspraken naar buiten waren gekomen dat hij zijn woorden niet goed heeft gekozen en dat hij dat betreurt. Ook bood hij Suriname zijn excuses aan.
Premier van alle Nederlanders
Morgen is de eerste vergadering van het kabinet na de vakantie en als ook de Kamer weer vergadert, komt er nog een debat over de uitlatingen van de minister. Klaver schrijft in zijn open brief dat deze kwestie niet alleen over Blok gaat. Hij wil dat ook de premier afstand neemt van "deze onzinnige, schadelijke en kwetsende uitspraken". Volgens Klaver gaat van de woorden van Blok de impliciete boodschap uit dat de aanwezigheid van Nederlanders met een migratieachtergrond bedreigend is voor de samenleving.
De GroenLinks-leider benadrukt dat Rutte "de premier van alle Nederlanders" is. "Als een journalist vraagt: bestaat er een voorbeeld van een vreedzame multi-etnische of multiculturele samenleving? Dan zou het mooi zijn als het antwoord is: Zeker. Het is een ontzettend gaaf land. Ons Nederland."
Blok overlegt met collega's
Blok heeft vandaag nog eens zijn spijt betuigd. In antwoord op Kamervragen van de PvdA schrijft hij dat hij woorden heeft gebruikt die ongelukkig en onzorgvuldig zijn.
De minister erkent ook dat hij de uitspraak dat we niet goed in staat zijn binding aan te gaan met ons onbekende mensen niet had moeten doen. Blok heeft inmiddels met diverse collega's in het buitenland contact gehad over zijn uitlatingen. Hij noemt daarbij bewindslieden in Suriname, Polen en Tsjechië. Ook sprak hij met de premiers van de Caribische delen van het Koninkrijk. Verder heeft hij contact gezocht met "andere landen die zich gekwetst hadden kunnen voelen".
Langer dan twee jaar Trump
Om "een compleet beeld te geven" van zijn uitspraken heeft Blok het hele transcript van de besloten bijeenkomst in Den Haag naar de Kamer gestuurd.
Daaruit blijkt onder meer ook dat de minister verwacht "dat we echt nog wel langer dan twee jaar met president Trump te maken zullen krijgen".