NOS NieuwsAangepast

Minister Blok door het stof: 'Ik ben te ver gegaan, en dat betreur ik'

"Ik heb mijn woorden niet goed gekozen en dat betreur ik", zegt minister Blok over zijn uitspraken over migratie, waarover vandaag ophef ontstond. "Ik had ook in besloten verband deze woorden niet moeten gebruiken. Dat gaan we ook niet meer doen."

Blok zei bij een bijeenkomst voor Nederlanders die in het buitenland werken onder meer dat hij geen land kent waarin mensen van verschillende etniciteiten vreedzaam samenleven.

De minister zegt nu dat hij dat eigenlijk niet vindt. "Het debat ging over spanningen die iedereen in de zaal waarnam, over migratie, integratie, en over de vraag hoe je daar als Nederland en de wereldgemeenschap mee om moet gaan. Ik heb erop gewezen dat het in heel veel landen spanningen oplevert. Dat zal ook niemand verrassen."

Bekijk hier hoe minister Blok afstand neemt van wat hij eerder heeft gezegd:

'Ik heb mijn woorden niet goed gekozen, dat betreur ik'

Ook werden Bloks opmerkingen over genetica in het integratiedebat zwaar bekritiseerd. Zo stelde hij bij de bijeenkomst dat het genetisch bepaald is dat de mens graag opereert in een groep gelijken en dat we het daarom moeilijk vinden om met vreemden om te gaan. Blok nu daarover: "Het zit heel diep in mensen om verwantschap te voelen. Ik wilde zeggen dat het heel diep zit, maar dat neemt niet weg dat ik mijn woorden niet goed heb gekozen."

Ook noemde de minister op de beelden van Zembla Suriname een failed state. "Die woorden had ik niet moeten gebruiken, maar heb erop gewezen dat in Suriname politieke partijen nog steeds sterk langs de lijnen van de afkomst lopen. De term failed state was daarvoor te scherp."

Ik ben te ver gegaan in mijn doel om de discussie los te trekken.

Minister Blok van Buitenlandse Zaken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl