Minister Blok van Buitenlandse Zaken
NOS NieuwsAangepast

Kamer vindt migratie-uitspraken Blok 'onbegrijpelijk' en 'lomp'

Zowel coalitiepartijen als de oppositie willen uitleg van minister Blok over uitspraken die hij gedaan heeft over migratie, vluchtelingen en de multiculturele samenleving. PvdA en PVV hebben schriftelijke vragen gesteld aan hem en aan premier Rutte.

VVD-Kamerlid Ten Broeke vindt de woorden van zijn partijgenoot lomp. Hij twittert: "Niemand zal beweren dat Suriname een modelstaat is of dat migranten in Oost-Europese landen altijd vriendelijk worden bejegend, maar de minister had deze punten ook kunnen maken met een minder lompe woordkeus."

Op een besloten bijeenkomst zei Blok dat hij geen land kent waarin mensen uit verschillende culturen vreedzaam samenleven. De minister noemde Suriname een failed state. Hij stelde verder dat het waarschijnlijk genetisch is bepaald dat mensen niet kunnen omgaan met onbekenden.

Ook zei hij dat hij niet denkt dat het lukt om Europese afspraken te maken over de opvang van vluchtelingen. "De Oost-Europeanen gaan er nooit mee akkoord", zei de minister.

Minister Blok: Suriname is a failed state

D66-Kamerlid Verhoeven schrijft in een tweet dat hij uitleg verwacht van de minister "over zijn onbegrijpelijke uitspraken en zijn pessimisme over de verdeling van vluchtelingen in Europa en de multiculturele samenleving". Verhoeven vindt dat het de taak van Blok is om diplomatieke betrekkingen te onderhouden.

PvdA-Kamerlid Ploumen typeert Bloks uitlatingen als "ongelofelijk onprofessioneel". Volgens haar schaden ze de positie van Nederland in het buitenland. "Heel veel mensen leven immers gewoon op een prettige manier samen, zonder weg te lopen voor problemen als die zich zouden voordoen. Het zou daarom goed zijn als de minister zijn uitspraken terugneemt. Daarnaast wil ik weten wat dit nu precies betekent, bijvoorbeeld voor het Europese migratiebeleid", stelt ze.

Multi-etniciteit is de kracht van ons land.

GL-Kamerlid Özdil

Ook SP-Kamerlid Karabulut dringt erop aan dat de minister zijn woorden terugneemt. "Deze reactie past een minister van Buitenlandse Zaken, die verantwoordelijk is voor bevordering van de internationale rechtsorde, niet."

GroenLinks-Kamerlid Özdil schrijft op Facebook: "Van Hugenoten zoals Marot en Sefardische Joden zoals Spinoza tot het internationale onderzoeksteam waarmee Ben Feringa de Nobelprijs won: multi-etniciteit is de kracht van ons land. De uitspraken van Stef Blok zijn daarom onjuist, schadelijk en on-Nederlands. Want Blok schoffeert niet alleen al die Nederlanders die er zo uitzien als ik, maar ook nog eens onze vaderlandse geschiedenis en onze nationale eigenheid."

Hij wil van minister Koolmees weten of hij de visie van zijn collega Blok over de multiculturele samenleving deelt en of dit het kabinetsbeleid is.

PVV-leider Wilders wil van premier Rutte weten waarom het kabinet "een beleid voert dat volstrekt haaks staat op de woorden van minister Blok, door multiculturalisme te koesteren in plaats van te bestrijden".

Wij nodigen minister Blok uit om als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk zijn ongelijk te komen ondervinden.

Vluchtelingenwerk Nederland

Volgens Vluchtelingenwerk Nederland ondermijnt de minister de inspanningen van het kabinet om gezamenlijke afspraken te maken over een goede opvang van vluchtelingen. De organisatie noemt de uitspraken van Blok "een klap in het gezicht" van de vrijwilligers die helpen bij de integratie van vluchtelingen in Nederland. "Wij nodigen minister Blok uit om als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk zijn ongelijk te komen ondervinden."

Minister Blok deed zijn uitspraken vorige week tijdens een besloten bijeenkomst van mensen die werkzaam zijn bij internationale organisaties. Onderzoeksprogramma Zembla heeft de beelden in handen gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl