Minister Blok van Buitenlandse Zaken
NOS Nieuws

Minister Blok: mensen uit verschillende culturen leven niet vreedzaam samen

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok heeft op een besloten bijeenkomst opmerkelijke uitspraken gedaan over migratie, vluchtelingen en de multiculturele samenleving. Dat blijkt uit videobeelden die in handen zijn van televisieprogramma Zembla.

Op de opnames zegt VVD'er Blok dat hij geen land kent waarin mensen uit verschillende culturen vreedzaam samenleven. "Noem mij een voorbeeld, van een multi-etnische of multiculturele samenleving, waar de oorspronkelijke bevolking nog woont (...) en waar een vreedzaam samenlevingsverband is. Ik ken het niet."

Hij voegt eraan toe dat hij deze vraag ook heeft neergelegd bij zijn ambtenaren.

Suriname 'failed state'

Op de bijeenkomst in Den Haag op 10 juli ging de minister in gesprek met zo'n tachtig Nederlanders die werken bij internationale organisaties. Als iemand uit de zaal Suriname als voorbeeld noemt, stelt Blok dat Suriname een failed state is. "Dat heeft ernstig te maken met de etnische opdeling", zegt hij erbij. Wat hij met "etnische opdeling" bedoelt, is niet duidelijk.

Iemand anders uit het publiek noemt vervolgens Singapore. "Singapore is inderdaad een klein mini-landje, extreem selectief in z'n migratie", antwoordt Blok. "Extreem selectief. Heel moeilijk om erin te komen. Die laten geen arme migranten toe. Ja, eventueel voor de schoonmaak."

'Geschokt geluisterd'

Een van de aanwezigen maakte opnames en stuurde die naar Zembla. Het publiek op de bijeenkomst heeft "geschokt geluisterd" naar de minister, zegt Zembla-journalist Erwin Otten in radioprogramma De Nieuws BV.

In een reactie tegenover Zembla zegt Blok dat zijn doel op de bijeenkomst was om "een open uitwisseling te stimuleren en van deelnemers hun ervaringen te horen". "Mijn inbreng bij de vraag-en-antwoordsessie was er deels op gericht om te prikkelen", vervolgt hij. "Tijdens de besloten bijeenkomst heb ik illustraties gebruikt die in het publieke debat ongelukkig kunnen overkomen."

Je loopt vrij snel tegen de grenzen van wat een samenleving kan hebben.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken

Tijdens de sessie ging Blok ook in op de opvang van vluchtelingen, migratie en xenofobie. Zo zei hij: "Je loopt vrij snel tegen de grenzen van wat een samenleving kan hebben. Vandaar dat ik ook zeg: Ik begrijp de mensen in Amsterdam-West en in de Schilderswijk. Want als je in Benoordenhout woont, is het hartstikke leuk om op zondag naar de Turkse bakker te gaan. Je hebt ook geen last van een aantal bijeffecten. Maar als je er middenin woont, heb je enorm last."

De VVD'er stelt verder dat waarschijnlijk genetisch is bepaald dat mensen niet goed kunnen omgaan met onbekende mensen. "Waarschijnlijk zit ergens diep in onze genen dat we een overzichtelijke groep willen hebben om mee te jagen of om een dorpje te onderhouden. En dat we niet goed in staat zijn om een binding aan te gaan met ons onbekende mensen."

'Europese afspraken lukken niet'

De minister van Buitenlandse Zaken denkt verder dat het niet gaat lukken om Europese afspraken te maken over de opvang van vluchtelingen. "Ik denk niet dat het gaat lukken om op centraal Europees niveau af te dwingen dat ieder land evenveel vluchtelingen gaat accepteren. Oost-Europeanen gaan er nooit mee akkoord."

Daarmee doelt Blok waarschijnlijk op de zogeheten Visegrad-landen (Polen, Hongarije, Slowakije en Tsjechië) die zich fel verzetten tegen de verplichte opvang van vluchtelingen. Na het overleg met EU-landen eind juni benadrukte premier Rutte nog dat de aanpak van migratiestromen iets is wat de lidstaten samen moeten doen.

Blok denkt dat "gekleurde mensen" ook snel weer weg zouden willen uit landen als Polen of Tsjechië. "Stel, we zouden ze helemaal de arm op de rug draaien en ze zeggen ja, dan nog, loop eens over straat in Warschau of in Praag. Daar lopen helemaal geen gekleurde mensen. Die mensen zijn binnen een week weg, worden letterlijk waarschijnlijk in elkaar geslagen. Die hebben daar geen leven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl