De tafel van Studio Voetbal op 12 augustus
NOS Voetbal

PSV 'goed en gedegen', Feyenoord 'rampzalig'

"PSV zag er buitengewoon goed en gedegen uit", aldus Kees Jansma in Studio Voetbal. "Voetballen met plezier is het keyword", vult Jevgeni Levtsjenko aan. "PSV heeft echt goede zaken gedaan", aldus Arno Vermeulen.

Het is duidelijk. Na de eerste speelronde van de eredivisie mag geconcludeerd worden dat regerend kampioen PSV de zaken beter voor elkaar heeft dan Ajax en Feyenoord. Waar Ajax gelijkspeelde tegen Heracles Almelo (1-1) en Feyenoord verloor van De Graafschap (2-0) boekte PSV een solide zege op FC Utrecht (4-0).

'Van Bommel is een ingewikkelde en moeilijke man'

"Met Van Bommel wil PSV echt de baas zijn op het veld, druk zetten op de tegenstander", zegt NOS-commentator Vermeulen. "Dat zag je meteen. Utrecht kwam niet aan zijn spel toe", voegt ex-prof Levtsjenko toe.

Kees Jansma kent de nieuwe PSV-trainer goed van onder meer zijn tijd als perschef bij Oranje. "Hij is een ingewikkelde en moeilijke man, kritisch op zichzelf en op anderen", aldus Jansma. "Hij kan zeer impulsief reageren op tal van zaken, is natuurlijk een vaatje buskruit. Nu is hij kalm. Hij heeft nagedacht en komt heel goed over. Beter dan ik had verwacht."

'Bergwijn biedt hoop voor Nederlandse voetbal'

Met Steven Bergwijn heeft Van Bommel een speler in de gelederen die het verschil kan maken, zoals de aanvaller zaterdag deed. "Bergwijn bulkt van het zelfvertrouwen en heeft een geweldige versnelling in huis", zegt Levtsjenko.

'Net als Depay'

"Aan wie doet hij denken?", vraagt Vermeulen.

"Aan Depay", zegt Levtsjenko.

"Ja, identiek bijna", zegt Vermeulen.

"Dit geeft hoop voor het Nederlandse voetbal, hij maakt een geweldige ontwikkeling door", zegt Jansma.

Vermeulen brengt nog een nuance aan. "In de Johan Cruijff Schaal was hij onzichtbaar."

'Serrarens is een kreng'

Een andere opvallende aanvaller in de eerste speelronde was Fabian Serrarens van De Graafschap. Trainer Henk de Jong vertelt vanuit huis dat Serrarens een bijzonder geval is.

'Serrarens is een kreng en een cultfiguur'

"Hij is een kreng", aldus De Jong. "Hij kent niemand van de tegenstander, joh. Hij leest boeken en rijdt wat op zijn motor. Een cultfiguur. Daar moet je goed op passen. Maandag moet ik hem altijd wakker maken. In het begin van de week doet hij rustig aan. Maar hij is een fantastische gast in de groep."

'Clasie zwemt op middenveld Feyenoord'

De 27-jarige aanvaller Serrarens maakte het openingsdoelpunt in Doetinchem en bezorgde Feyenoord daarmee de tweede zeperd van de week, nadat de Rotterdammers donderdag al waren vernederd door Trencin. De nederlaag in Doetinchem zal nog lang nagalmen, menen de analisten. "Een catastrofale dag", zegt Jansma. "Dit is heel erg en ettert door. Een rampzalige start van het seizoen. Er is een schrijnend gebrek aan kwaliteit."

'Clasie zwemt op het het middenveld van Feyenoord'

Het voornaamste verlies voor Feyenoord is volgens Vermeulen het vertrek van middenvelder Karim El Ahmadi. Diens vervanger is Jordy Clasie. "Die draait voor geen meter", zegt Vermeulen. "Clasie zwemt op het middenveld", zegt Levtsjenko. "Hij komt niet aan de bal. Drie jaar weinig gevoetbald en je ziet dat hij fysiek niet in orde is. Hij mist ritme."

Naast Feyenoord maakte ook Ajax geen goede beurt. Ajax-trainer Erik ten Hag wijzigde zijn team op meerdere posities en dat pakte niet goed uit. "De arrogantie is afgestraft", aldus Jansma. "Ten Hag zit nog in de voorbereiding", zegt Vermeulen. "Hij weet nog niet wat zijn beste team is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl