NOS Nieuws

Wekdienst 4/8: Canal Parade en druk op de Europese wegen

Goedemorgen, tachtig boten varen vandaag door de Amsterdamse grachten tijden de Canal Parade en het is Zwarte Zaterdag op de Europese wegen.

Eerst nog wat bewolking, later overal zon. Het wordt 26 graden aan de kust tot 32 graden in Limburg. Morgen wordt het iets minder warm, na het weekend wordt het weer boven de 30 graden.

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het is vanmiddag in Amsterdam tijd voor de Canal Parade, een van de hoogtepunten van de Gay Pride. Tachtig boten varen door de Amsterdamse grachten.
  • Het is Zwarte Zaterdag. De drukste dag voor Europese wegen met vakantieverkeer. Als je de file wil omzeilen, gebruik dan je verstand.
  • Bij Schiermonnikoog wordt vandaag en morgen een scheepswrak onderzocht dat is gevonden. Wellicht hoorde het bij de rampvloot van Paesens-Moddergat. In 1883 kwam bij die ramp bijna de hele mannelijke bevolking van het Friese dorp om.
  • Ook is er flink wat sport: de halve finales van het WK hockey, medaillekansen op de Europese kampioenschappen en PSV-Feyenoord voor de Johan Cruijff Schaal.

Wat heb je gemist?

De advocaten van de Amerikaanse oud-filmproducent Harvey Weinstein zeggen dat het proces tegen hun cliënt moet worden gestopt. Ze zeggen dat ze e-mails hebben waaruit blijkt dat een vrouw die door Weinstein verkracht zou zijn daarna nog jaren een relatie met hem heeft gehad. De jury die de vervolging van Weinstein gelastte, heeft de mails destijds niet gezien. De oud-producent is momenteel op borgtocht vrij.

Ander nieuws uit de nacht:

De gevel van het pand is door de explosie verwoest

En dan nog even dit:

Voor de kust van Terschelling is een haai gespot. Het dier zwom vlak bij de kust, in het ondiepe water van de Noordzee. Een wandelaar maakte een foto:

De haai voor de kust van Terschelling

Het blijkt om een gevlekte gladde haai te gaan, een soort dat niet gevaarlijk is voor mensen. Hij heeft stompe tanden en eet vooral krabben en kreeften. In de jaren 70 kwam deze haaiensoort ook al voor in de buurt van Nederland, maar hij leek te zijn verdwenen.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl