Politie wijst cao-voorstel officieel af, mogelijk hardere acties
"Volstrekt ontoereikend", zo noemt Jan Struijs, directeur van de Nederlandse Politievakbond, het nieuwe cao-voorstel van minister Grapperhaus van Veiligheid en korpschef Akerboom. De gezamenlijke politiebonden wijzen het voorstel vandaag officieel af. Volgens de bonden is de voorgestelde loonsverhoging te laag en biedt het cao-voorstel geen oplossing voor de "structurele onderbemensing en overbelasting" van de politie.
Dinsdag schemerde al door dat de bonden niet blij waren met het nieuwe cao-voorstel en dat de politie door zou gaan met actievoeren. Gisteren werd minister Grapperhaus bijvoorbeeld in zijn dienstauto van de weg gehaald door actievoerende agenten.
Inmiddels hebben de politiebonden een groot deel van hun leden geraadpleegd en uitgebreid over het cao-voorstel vergaderd. Volgens vakbondsleider Struijs zijn er duizenden politiemensen geraadpleegd. "Zij hebben zich nu ook formeel unaniem uitgesproken tegen het voorstel: hier gaan wij niet mee akkoord."
Ontevreden
De politiebonden zijn niet tevreden met de loonsverhoging van 7 procent die Grapperhaus en Akerboom hebben voorgesteld. "Die wordt uitgesmeerd over drie jaar. Als je dat terugrekent, is het belachelijk weinig", zegt Struijs.
De pijp is leeg, of je nou bij de recherche werkt of in de wijk.
Maar, zegt hij, het gaat niet alleen om geld. Volgens de bonden is het nog belangrijker dat er iets wordt gedaan aan de ondercapaciteit en de werkdruk waarmee politiemensen te maken hebben. "We kampen al zes jaar met structurele overbelasting. De pijp is leeg. Overal is ontevredenheid, of je nou bij de recherche werkt of in de wijk."
De politie gaat daarom de komende tijd door met actievoeren. En misschien worden de acties ook wat harder dan tot nu toe het geval was, zegt Struijs. "Denk aan het uitzetten van flitspalen en aan eventuele blokkades."
Verkennende gesprekken
De bonden willen wel weer om de tafel gaan zitten met minister Grapperhaus en korpschef Akerboom voor verkennende gesprekken, maar benadrukken dat de onderhandelingen niet worden heropend. "We willen nu eerst weten wat precies de intenties zijn van de minister", aldus Struijs.
Volgens het ministerie van Veiligheid staat de deur hiermee nog op een kier. "Het is goed dat er weer ruimte is om met elkaar in gesprek te gaan", zegt een woordvoerder in een reactie. "We realiseren ons dat er nog lastige vraagstukken liggen, maar hebben er vertrouwen in dat we eruit komen. En dat kan alleen als we met elkaar in gesprek blijven."