1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Nieuw cao-voorstel: politie krijgt 7 procent loon erbij

Minister Grapperhaus van Justitie en korpschef Akerboom proberen met een nieuw cao-voorstel de politiebonden terug aan de onderhandelingstafel te krijgen. In hun bod gaan de agenten er de komende 2,5 jaar zeven procent in loon op vooruit en krijgen ze meer invloed op hun roosters.

Die roosters zijn een heikel punt in de onderhandelingen. De bonden liepen eerder deze maand boos weg omdat de werkgever in hun ogen niet de juiste oplossing zoekt om de rooster- en werkdruk te verlagen. Vooral het afschaffen van de mogelijkheid om vier dagen van negen uur te werken schoot ze in het verkeerde keelgat.

Grapperhaus en Akerboom stellen nu een compromis voor, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen huidige en nieuwe werknemers. Nieuwe politiemensen gaan in beginsel vijf dagen per week acht uur werken, huidig personeel wordt alleen 'gestimuleerd' om voor die optie te kiezen.

Voldoende vertrouwen

De nieuwe cao, voor 65.000 politiemensen, moet tot en met 2020 gaan gelden. In die periode wordt het salaris in stappen met zeven procent verhoogd, als het aan de minister en de korpschef ligt. De eerste verhoging, met drie procent, gaat direct in. Volgend jaar volgt er nog een eenmalige uitkering van 500 euro.

"Wij denken dat dit brede aanbod de vakbonden voldoende vertrouwen moet geven het gesprek weer aan te gaan", schrijven Grapperhaus en Akerboom in hun brief aan de bonden.

Sinds het staken van de onderhandelingen voeren de agenten actie, onder meer door het niet uitschrijven van bekeuringen voor kleine vergrijpen.

De besturen van de vakbonden gaan de voorstellen van de minister deze week met de achterban bespreken, maar in een eerste reactie schrijven de voorzitters dat het de agenten om meer te doen is dan alleen meer salaris. Vooral de torenhoge werkdruk moet omlaag, is de teneur. Daarvoor moeten onder andere meer mensen worden aangenomen.

De bonden zijn ontevreden over de huidige Nationale Politie en willen dat daar in de nieuwe cao aandacht voor komt. In dat kader kwamen de bonden al in april met een verbeterplan om de in hun ogen elementaire ontwerp- en inrichtingsfouten van de Nationale Politie te herstellen.

'Vak terug'

"Veel politiemensen vinden dat de huidige politieorganisatie onvoldoende tegemoetkomt aan wat burgers van de politie verwachten. Ze geven aan dat ze 'hun vak terug willen hebben'", schrijven de voorzitters van de vakbonden ACP, NPB, ANPV en VMHP.

Woensdag wordt de brief van de minister en de korpschef met de kaderleden van alle bonden en de Regionale Actiecentra besproken. De bonden verwachten de uitkomst hiervan en vervolgacties donderdag te kunnen melden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl