Malek F. wordt na de steekpartij door de politie onder schot gehouden
NOS NieuwsAangepast

Slachtoffer Syrische messteker vol onbegrip en woede

Een van de mannen die op Bevrijdingsdag in Den Haag werden neergestoken door de Syriër Malek F. vindt het onbegrijpelijk en voorbarig dat diens advocaat zegt dat er geen aanwijzingen zijn voor een terroristische daad. In de Volkskrant doet de advocaat van het slachtoffer, Cem Polat, zijn verhaal.

De man van 21 uit Zoetermeer werd op 5 mei in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. Hij was volgens Polat acht keer gestoken. Hij is inmiddels buiten levensgevaar, maar is er fysiek en mentaal slecht aan toe, zegt de advocaat.

"De vraag is of hij er nog bovenop komt. Het gaat heel slecht. Er is sprake van een blijvend letsel", vertelt de advocaat.

Advocaat: mijn cliënt is voor de rest van zijn leven getekend

'Onbegrijpelijk en voorbarig'

Bij het slachtoffer overheersen volgens Polat woede en onbegrip. De man, zelf moslim, begrijpt niet hoe de advocaat van de verdachte, Job Knoester, kan zeggen dat zijn cliënt geen terroristisch motief had. "Hij vindt het onbegrijpelijk en voorbarig dat de advocaat dit zegt," vertelt Polat. "De verdachte riep Allahoe akbar terwijl hij op willekeurige mensen instak en toen de politie hem neerschoot."

"Ook de verschijning van de man die dag en de anonieme melding die eerder over hem binnenkwam, sterken mijn cliënt in de gedachte dat er wel degelijk een terroristisch motief was", voegt de raadsman eraan toe.

De advocaat van de verdachte noemt het verhaal van Polat en het slachtoffer opmerkelijk. "Hij baseert zich alleen op wat er in de media is verschenen en niet op de feiten in het dossier", zegt Knoester tegen de NOS. "Ik heb dat dossier al wel kunnen inzien."

Scenario's

Het Openbaar Ministerie houdt alle scenario's nog open, ook die van een terroristische daad. Het OM meldde ruim drie weken geleden dat het in de woning van de Syriër vooralsnog niets had aangetroffen dat duidt op terroristisch gedachtengoed.

Het slachtoffer uit Zoetermeer zet ook vraagtekens bij de werkwijze van ggz-instelling Parnassia. Malek F. was daar zes weken opgenomen geweest nadat hij in februari zijn huisraad op straat had gegooid. De Syrische vluchteling zou ernstig getraumatiseerd zijn door wat hij heeft meegemaakt in Syrië. Parnassia ontsloeg Malek F., terwijl zijn familie enkele keren alarm had geslagen over zijn gedrag.

Juridische stappen

De familie van Malek F. kondigde vorige maand aan aangifte te gaan doen tegen de ggz-instelling. Parnassia zou mede schuldig zijn aan het zware lichamelijke letsel van F. en zijn slachtoffers. Ook de advocaat van het slachtoffer uit Zoetermeer zegt in de Volkskrant dat hij juridische stappen tegen de instelling overweegt.

Malek F. zit nog in voorlopige hechtenis. De rechtszaak tegen hem begint op 17 juli met een pro-formazitting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl