Hulpdiensten op de plek van de steekpartij
NOS NieuwsAangepast

Familie Haagse steker Malek F. doet aangifte tegen ggz-instelling

De familie van Malek F., die in Den Haag op 5 mei drie mensen neerstak, wil aangifte doen tegen de ggz-instelling waar F. was opgenomen. Volgens hun advocaat Job Knoester heeft de familie Parnassia meerdere keren gewaarschuwd dat F. ontspoorde en gevaarlijk was, maar werd daar te weinig mee gedaan.

"Sinds januari dit jaar heeft de broer van Malek heel veel contact gezocht met de instelling, het wijkteam en het meldpunt verwarde personen", zegt Knoester. "Ze hebben gemeld dat Malek zijn broer had mishandeld en dat hij niet meer sliep zonder mes binnen handbereik."

Knoester vindt dat de instelling schuld draagt voor het zware lichamelijke letsel van F. en zijn slachtoffers. Parnassia had F. volgens de advocaat tegen zichzelf en anderen in bescherming moeten nemen. De instelling spreekt dat tegen.

F. is twee keer een aantal weken opgenomen geweest bij Parnassia. Na zijn tweede opname stak hij drie mensen neer in Den Haag. Tussen zijn ontslag uit de instelling en de steekpartij heeft Maleks broer de instelling nog gewaarschuwd, zegt Knoester.

Volgens Abdul Rahim Kaseem, de beste vriend van de Syrische Malek F., heeft hij ernstige psychische problemen.

Vriend Syrische messentrekker: 'Alle mensen zagen dat hij gek was'

De tweede keer dat Malek in de instelling verbleef, mocht hij op gegeven moment weg als hij een vast adres zou hebben. Zijn toestand was volgens beoordeling van de instelling stabiel genoeg om op zichzelf te wonen onder intensieve begeleiding. Malek trouwde voor de islam met een vrouw uit de instelling en trok bij haar in.

Volgens Knoester heeft die vrouw hem daarna weer op straat gezet. "Toen Malek vertrok bij Parnassia hebben zij hem gezegd dat hij wel zijn medicatie moest nemen", zegt Knoester. "Maar niemand heeft dat meer gecontroleerd bij hem of bij zijn huisarts."

Als hij bij ons niets geks doet en niets geks zegt, kunnen we hem niet langer vasthouden. Wij hebben geen glazen bol.

Woordvoerder Parnassia

Parnassia stelt in een reactie dat zijn medicijninname wel degelijk is gecontroleerd. "Dat hoort bij de intensieve ambulante zorg die hij kreeg na zijn ontslag, dus ik weet vrijwel zeker dat dat is gebeurd", zegt een woordvoerder. Volgens haar heeft de familie de instelling nooit persoonlijk gewaarschuwd.

De familie heeft hun zorg het vaakst geuit bij het sociaal wijkteam van de gemeente. Dat team heeft "een aantal van die signalen" doorgespeeld aan Parnassia. Hoe vaak dat precies is gebeurd, wil een woordvoerder van de gemeente niet zeggen.

Parnassia zegt dat het wijkteam dat "maximaal twee keer" heeft gedaan. "Die signalen zijn direct opgepakt", zegt Parnassia. Kennelijk hebben die signalen niet geleid tot een nieuwe opname, al wil de woordvoerder niet zeggen of een nieuwe opname aan de orde was. Vanwege de privacy van F. wil zij niet verder ingaan op details van de zaak.

"Ik kan alleen kijken naar ons proces, en dat is zorgvuldig gegaan", zegt de woordvoerder. "Toen hij werd ontslagen was hij stabiel. Als hij bij ons niets geks doet en niets geks zegt, kunnen we hem niet langer vasthouden. Dan kun je achteraf wel zeggen dat we dat hadden moeten doen. Maar wij hebben ook geen glazen bol."

De instelling wil nog niet reageren op de aanstaande aangifte omdat de juristen daar nog naar moeten kijken. Ook advocaat Knoester wil zijn zaak eerst nog verder onderzoeken voordat hij aangifte doet. De advocaat erkent dat het moeilijk is om te bewijzen dat Parnassia zoveel steken heeft laten vallen dat hun de daden van hun patiënt kunnen worden aangerekend. "Maar dat ik aangifte ga doen, staat vast."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl