De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in tijdens de topontmoeting
NOS NieuwsAangepast

Korea's zetten klokken gelijk, maar zien we wel de ware Kim?

Er komen meer details naar buiten over de topontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Vooral de verzoenende toon van Kim richting Zuid-Korea valt daarbij op.

"Het meest interessante is dat Kim Jong-un nu voor het eerst zegt dat hij vrede wil sluiten", vertelt correspondent Garrie van Pinxteren in het NOS Radio 1 Journaal. "Kim wil een vredesverdrag sluiten als de Verenigde Staten toezeggen dat ze het land in de toekomst niet zullen aanvallen. 'Dan ben ik ook bereid om mijn kernwapens te ontmantelen', heeft Kim gezegd."

Bij de ontmoeting van afgelopen vrijdag zette voor het eerst in 65 jaar een Noord-Koreaanse leider voet op Zuid-Koreaanse bodem. De leiders spraken met elkaar over vrede en ontwapening. Aan het einde van de ontmoeting hieven ze elkaars handen in de lucht en omhelsden elkaar. "De Korea's zijn met elkaar verbonden zijn door familie- en bloedbanden, en zij kunnen als landgenoten niet gescheiden van elkaar leven", zei Kim.

De ontmoeting heeft al effect: het noorden gaat de klok gelijkzetten met het zuiden. Nu verschillen de klokken in de beide landen nog 30 minuten. De nieuwe Koreaanse tijd zou komende zaterdag moeten ingaan.

Slag om de arm

We moeten volgens Van Pinxteren nog wel een slag om de arm houden als het gaat over de verzoenende toon van Kim. Noord-Korea kan met vrede bedoelen dat de VS dan wel eerst al z'n troepen uit Zuid-Korea moet weghalen, onderhandelingen daarover kunnen nog heel lang duren, zegt ze.

Volgens Van Pinxteren heeft Kim het ook gehad over een persoonlijk gesprek tussen hem en de Amerikaanse president Trump. "Hij zal dan vast merken dat ik een heel redelijk man ben, en dat ik ook niet het type ben om raketten af te vuren op de VS of waar dan ook, zou Kim hebben gezegd".

Uit Kim's eigen mond hebben we het nog niet gehoord.

Garrie van Pinxteren, NOS-correspondent in China

De woorden van Kim zijn nog wel van horen zeggen, want alle details over de topontmoeting zijn afkomstig van de Zuid-Koreanen, vertelt Van Pinxteren. "En die hebben er wel een belang bij om dit naar buiten te brengen en de woorden van Kim misschien ook wel wat positief te interpreteren. Ze willen namelijk graag dat die vrede er komt. Uit Kim's eigen mond hebben we het nog niet gehoord."

Deskundigen proberen intussen de toenadering van Noord-Korea te duiden. Bij Nieuwsuur en The New York Times wordt gewezen op iets dat Kim Jong-un altijd al wilde: serieus genomen worden als wereldleider. Met de topontmoeting krijgt hij die erkenning.

Bij de NOS en de BBC werd de in aanloop naar de topontmoeting tussen Noord- en Zuid-Korea juist gewezen op zware economische sancties die van kracht zijn tegen het noorden. Een vredesverdrag moet die sancties mogelijk verlichten.

Guam

Als Noord-Korea inderdaad een vredelievende toon aanslaat, is dat moeilijk te rijmen met de daden (en woorden) van vorig jaar. Meerdere keren vlogen de raketten over Japan. Ze waren krachtig genoeg om het Amerikaanse eiland Guam te bereiken, dreigde het Noord-Koreaanse regime toentertijd.

Nu zou Noord-Korea dus akkoord zijn gegaan met een vergaande mate van ontwapening. "In de VS wordt het nog niet door iedereen geloofd", zegt Van Pinxteren. "Onder andere John Bolton, de Nationaal Veiligheidsadviseur heeft er heel koeltjes op gereageerd. 'We kennen dit soort tactieken van Noord-Korea', zei hij."

We zien nu een totaal andere Kim dan we een paar maanden geleden kenden. Wie is nu de ware Kim?

Garrie van Pinxteren, NOS-correspondent in China

Van Pinxteren: "Die reserves kan je wel begrijpen, want we zien nu een totaal andere Kim dan we een paar maanden geleden kenden. Wie is nu de ware Kim?"

Vooralsnog lijkt de vredelievende Kim het te winnen van de oorlogszuchtige. Sinds de topontmoeting van vrijdag tussen Noord- en Zuid-Korea volgen de positieve berichten elkaar op. Op zaterdag liet de Amerikaanse president Trump weten dat de plaats en datum voor een ontmoeting tussen hemzelf en de Noord-Koreaanse leider zijn vastgezet.

Op zondag kwam daarbij dat het noorden, volgens Zuid-Korea, akkoord is gegaan met de sluiting van een nucleaire testlocatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl