De Noord- en Zuid-Koreaanse leiders en hun vrouwen proosten
Aangepast

Historische ontmoeting leiders Noord- en Zuid-Korea: 'Kim Jong-un is de karikatuur voorbij'

De leiders van Noord- en Zuid-Korea hebben afgesproken dat ze streven naar vrede en complete nucleaire ontwapening. Ze deden dat op een eerste topontmoeting in tien jaar. Korea-deskundige Remco Breuker: "Noord-Korea heeft nu wat het altijd wilde: zelf aan tafel als een volwaardige gesprekspartner."

De topontmoeting begon vanochtend met een ferme handdruk, precies op de lijn die Noord- en Zuid-Korea van elkaar scheidt. Voordat de leiders Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in hun verklaring aflegden, hielden ze elkaars handen in de lucht en omhelsden ze elkaar om aan de wereld te tonen dat de top een compleet succes was geworden.

Kim zei dat "de Korea's met elkaar verbonden zijn door familie- en bloedbanden, en dat zij als landgenoten niet gescheiden van elkaar kunnen leven". Breuker: "Er wordt gesproken over Koreaans bloed, dat beide delen verenigt. Dat is ongelooflijk, biologisch nationalisme. Ongehoord."

Kim Jong-un is de karikatuur voorbij en heeft zich laten zien als staatsman.

Korea-deskundige Remco Breuker

"Als je hun tekst goed leest, staat er: verenigen op eigen kracht. Dat betekent zonder bemoeienis van buitenlandse mogendheden. Met andere woorden: het is tijd dat Amerika zijn boeltje pakt. Daarvoor is nu het grondwerk gelegd", denkt Breuker.

De Amerikaanse president Donald Trump zal de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in mei of juni ontmoeten. "Ik denk dat Kim Trump zal inpakken. Kim is echt getalenteerd, als staatsman. Hij is de karikatuur voorbij en heeft zich laten zien als staatsman, als een volwaardige gesprekspartner", aldus de Korea-deskundige.

"Het gemak waarmee hij de afgelopen dagen heeft gehandeld is opvallend. Neem die scène waarin hij Moon even meeneemt naar de andere (noordelijke) kant van de grens om meteen weer naar het zuiden te stappen."

Historisch: Kim en Moon schudden elkaar de hand en wijken even af van het protocol

Ook de intentie van nucleaire ontwapening is opvallend, vindt Breuker. "Daarin heeft Kim Jong-un veel bereikt. Er komt ontwapening op het hele schiereiland, niet alleen van Noord-Korea, zoals tot nu toe werd geëist. Beide landen zetten in op nucleaire ontwapening. Dat is echt een oude Noord-Koreaanse eis."

Over mensenrechten hebben beide leiders niet gesproken. Opvallend, zegt Breuker. "Dat is natuurlijk de achilleshiel van Noord-Korea. Het zwakke punt van het regime. Dat er met geen woord over is gesproken, maakt duidelijk wie de chauffeur was bij deze ontmoeting: Kim, en niet Moon."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl