De leiders van Noord- en Zuid-Korea hebben in hun eerste ontmoeting volgens de Zuid-Koreaanse delegatie "belangrijke en openhartige" besprekingen gevoerd over nucleaire ontwapening.

Bij het begin van het lang verwachte overleg zei de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un dat hij het gevoel heeft dat hij het startschot heeft gegeven voor een nieuw begin van vrede en welvaart in de betrekkingen tussen de Korea's.

Kim en de Zuid-Koreaanse president Moon ontmoetten elkaar vannacht op de grens van Noord- en Zuid-Korea:

Historisch: Kim en Moon schudden elkaar de hand

De besprekingen werden na een wandeling in de gedemilitariseerde zone gevoerd aan een tafel met een symbolische afmeting. De breedte is overeenkomstig het historische jaartal van de ontmoeting 2018 millimeter.

De twee delegaties werken aan een gezamenlijke verklaring over nucleaire ontwapening, die in de loop van de dag wordt gepubliceerd.

Bankje

Later volgde een tweede ontmoeting. Voor het oog van de internationale pers namen de twee leiders plaats op een bank in de openlucht en spraken minutenlang met elkaar. Beelden van het gesprek werden rechtstreeks uitgezonden. Liplezers zullen gouden tijden beleven aan het gesprek.

Kim en Moon bij hun een-op-een-gesprek Reuters

De historische ontmoeting tussen Kim Jong-un en Moon Jae-in is in Panmunjeom, het verlaten dorp in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea. Na de Koreaanse oorlog van 1950-1953 had nog nooit een Noord-Koreaanse leider een stap gezet ten zuiden van de militaire grens.

Om 02.30 uur vannacht Nederlandse tijd stak Kim Jong-un de grens over. Hij werd vergezeld door een groep hoge functionarissen, inclusief zijn zus Kim Yo-jong.

Handdruk

Na de oversteek was het moment aangebroken dat de Noord-Koreaanse leider de Zuid-Koreaanse president ontmoette. Voor de massaal aanwezige pers schudden de twee elkaar de hand. Kim Jong-un nam Moon ook kort mee aan zijn kant van de grens. Daarna volgde een inspectie van de militaire erewacht.

Kort erna liepen de twee naar het zogenoemde vredeshuis waar de gesprekken tussen de leiders achter gesloten deuren plaatsvonden. Later vandaag zullen er meer ontmoetingen tussen de twee zijn.

De tafel waaraan de onderhandelingen worden gevoerd is 2,018 meter breed Reuters

Na afloop van het eerste gesprek zei Kim Jong-un dat hij klaar is voor eerlijke en oprechte gesprekken met zijn zuiderburen.

Toiletpot

Saillant detail over het bezoek van Kim Jong-un: hij zou zijn eigen wc-pot hebben meegenomen. Daardoor hoeft hij geen gebruik te maken van een publiek toilet. Volgens The Washington Post doet hij dat om te voorkomen dat zijn uitwerpselen worden onderzocht en de Zuid-Koreanen zo zijn gezondheidstoestand kunnen achterhalen.

Noord- en Zuid-Korea zijn nog steeds in staat van oorlog. Een overzicht van bijna 70 jaar spanningen:

65 jaar spanning tussen Noord- en Zuid-Korea, uitgelegd in 3 minuten

STER reclame