Kim Jong-un en Donald Trump EPA

President Trump heeft met de Zuid-Koreaanse president Moon "een lang en goed" telefoongesprek gevoerd over de komende top van de VS en Noord-Korea.

De plaats en datum voor de top staan vast, twitterde Trump na zijn telefoongesprek. Hij zei nog niet waar en wanneer, maar eerder had hij al gezegd dat de historische ontmoeting in mei of begin juni moet plaatsvinden. Volgens bronnen is de ontmoeting in Singapore of Mongolië.

Trump voegde eraan toe dat hij ook heeft gesproken met de Japanse premier Abe om hem te informeren over de voorbereidingen voor de top.

Niet nagekomen afspraken

Gisteren was er op de grens van Zuid- en Noord-Korea een even historische ontmoeting tussen Moon en de Noord-Koreaanse leider Kim. Beiden verklaarden dat ze vrede willen en nucleaire ontwapening.

China juichte die ontmoeting toe en bood hulp aan bij de verzoening en de nucleaire ontwapening. Japan en het Westen reageerden voorzichtiger.

In Japanse media werd geschreven over eerdere afspraken met de familie Kim, die niet werden nagekomen. Premier Abe wees er ook op dat er geen enkele concrete afspraak is gemaakt over de nucleaire ontwapening.

Noord- en Zuid-Korea verkeerden decennialang in staat van oorlog met elkaar. Een overzicht van 65 jaar spanning tussen beide landen:

65 jaar spanning tussen Noord- en Zuid-Korea, uitgelegd in 3 minuten

STER reclame