Een karkas van een edelhert in natuurgebied de Oostvaardersplassen
NOS NieuwsAangepast

Toch foto's van kadavers Oostvaardersplassen na kritiek

Voor het eerst dit jaar zijn er beelden naar buiten gekomen van de dierensterfte in de Oostvaardersplassen. "Vanwege de kritiek dachten we dat het toch beter was om met een paar fotografen het natuurgebied in te gaan", zegt Marcel van Dun van Staatsbosbeheer.

De afgelopen maanden liepen de emoties rondom het wel of niet bijvoeren van de grote grazers hoog op. Staatsbosbeheer was daarom erg terughoudend met het in beeld brengen van de gestorven herten, paarden en runderen.

'Zo gepolariseerd'

Inmiddels liggen er niet meer zo veel kadavers als tijdens de recordsterfte afgelopen winter. Dat droeg volgens Van Dun bij aan het besluit om pas gisteren twee fotografen de dierensterfte te laten vastleggen. "De discussie was toen zó gepolariseerd en behoorlijk explosief. Als we toen het beeld lieten zien van tientallen dode dieren, dan was dat nog meer olie op het vuur geweest. Dan ging dat volledig het beeld bepalen."

Op de nieuwe foto's zijn alleen dode edelherten te zien. Gestorven heckrunderen en konikpaarden worden volgens Van Dun altijd afgevoerd en geruimd door een gespecialiseerd bedrijf.

  • ANP
    De schedel van een edelhert
  • ANP
    Karkassen liggen in het gras
  • ANP
    Konikpaarden grazen in de lentezon
  • ANP
    Een kalfje met op de achtergrond grote heckrunderen
  • ANP
    Hertenkadavers voor een van de plassen

"Dood doet leven", dat is wat Staatsbosbeheer wil laten zien met deze foto's. De kadavers worden namelijk opgegeten door vossen of andere roofdieren. Zo blijven ze volgens Van Dun onderdeel van de levenscyclus in het natuurgebied.

Op sociale media circuleren talloze foto's van omgekomen of sterk vermagerde grazers. Volgens Van Dun is van sommige foto's maar de vraag of die wel echt in de Oostvaardersplassen zijn gemaakt en zo ja, of dat deze winter is gebeurd. "Daarom wilden we nu onafhankelijke journalisten foto's laten maken."

Bijvoeracties

Tegenstanders vinden het onmenselijk dat de grote grazers voorheen niet werden bijgevoerd. De provincie Flevoland ging na bedreigingen en bijvoeracties begin maart overstag: sindsdien krijgen de dieren extra voedsel. Eerder deze week ondertekenden ruim 120.000 mensen een petitie om een einde te maken aan deze terugkerende situatie.

Woensdag komt een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Van Geel met een advies aan de provincie hoe het nu verder moet. De dieren worden in ieder geval tot 5 mei bijgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl