In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS NieuwsAangepast

Boetes voor bedreigen boswachters Oostvaardersplassen

Het Openbaar Ministerie heeft boetes opgelegd aan acht mensen die via sociale media politieagenten en boswachters van Staatsbosbeheer hebben belaagd.

Ze waren boos omdat de grote grazers in de Oostvaardersplassen ondanks de winterkou niet werden bijgevoerd. De acht maakten zich schuldig aan belediging, bedreiging of smaad. De boetes variëren van 225 tot 600 euro en sommigen moeten ook een schadevergoeding betalen.

Allemaal hebben ze bekend en gezegd dat het hen spijt. De zaak van een minderjarig meisje, dat wordt verdacht van bedreiging, is verwezen naar Bureau Halt. Nog eens drie anderen kregen een boete tot 600 euro voor het vernielen van een slot, het schoppen van een politieagent en verzet bij een arrestatie.

De boetes zijn zogeheten strafbeschikkingen, straffen die het OM kan opleggen. Een verdachte kan daartegen in beroep gaan en dan komt de zaak voor de rechter. Justitie sluit niet uit dat nog meer mensen worden gestraft.

Langer bijvoeren

Vandaag werd ook bekend dat de herten, runderen en paarden in de Oostvaardersplassen nog een maand langer worden bijgevoerd, tot 5 mei. De provincie Flevoland heeft dat besloten.

Eerder was er sprake van dat de grote grazers tot eind maart extra hooi zouden krijgen van Staatsbosbeheer. Dat besluit nam de provincie begin maart vanwege de "maatschappelijke onrust".

Dierenartsen houden toezicht

Er groeit inmiddels weer gras in het gebied. Daarom maken de dieren steeds minder gebruik van het neergelegde hooi, schrijft Omroep Flevoland.

Staatsbosbeheer gaat het bijvoeren nu geleidelijk afbouwen. Twee onafhankelijke dierenartsen gaan samen met de vaste dierenarts hierbij adviseren. Ze maken binnenkort een eerste ronde door het gebied.

Begin april werd bekend dat bijna 3000 grote grazers in de Oostvaardersplassen, meer dan de helft van de totale kudde, de winter niet hebben overleefd doordat ze niet genoeg eten konden vinden.

Advertentie via Ster.nl