Eurocommissaris Frans Timmermans maakte de gang naar het Hof van Justitie vandaag bekend
NOS NieuwsAangepast

Brussel daagt Hongarije, Polen en Tsjechië voor Hof om asielzoekers

De Europese Commissie heeft Hongarije, Polen en Tsjechië voor het Hof van Justitie van de Europese Unie gesleept. De landen weigeren asielzoekers op te nemen, terwijl er in 2015 door de EU afspraken zijn gemaakt over de herverdeling van asielzoekers.

De stap naar het hof is volgens de Commissie noodzakelijk omdat eerdere pogingen om de landen op hun wettelijke verplichting te wijzen aan dovemansoren bleken gericht.

In juni startte de Commissie een zogenoemde inbreukprocedure waarin de landen werd gevraagd met goede redenen te komen voor hun afwijkende beleid. De antwoorden waren volgens de Commissie ontoereikend. Een maand later verzocht de Commissie officieel de EU-wetgeving na te leven.

160.000 vluchtelingen

In september 2015 spraken de EU-lidstaten af 160.000 vluchtelingen in Italië en Griekenland te verdelen over de andere lidstaten. Bijna twee jaar later hebben Hongarije, Polen en Tsjechië nauwelijks asielzoekers opgenomen. In totaal zijn nu ruim 32.000 asielzoekers herverdeeld.

Volgens de afspraken moeten EU-landen elke drie maanden bekendmaken hoeveel asielzoekers ze gaan opnemen. Dit moet een soepele herverdeling over de landen makkelijker maken. Hongarije heeft geen enkele actie ondernomen sinds het beleid is ingesteld, terwijl Polen sinds december 2015 geen asielzoekers meer heeft opgenomen en Tsjechië sinds augustus 2016.

Hongarije dwarsligger

Hongarije moet zich bij het hof bovendien verantwoorden vanwege zijn wetten op het gebied van hoger onderwijs en ngo's. Volgens de Commissie is de Hongaarse wetswijziging van 4 april, waarmee met buitenlands geld gefinancierde onderwijsinstellingen werden gesloten, in strijd met EU-wetgeving. De wetswijziging leidde tot massale protesten in Boedapest.

Ook de nieuwe Hongaarse wetgeving op het gebied van ngo's wordt door de Commissie aangevochten. In juni stelde premier Orbán regels in voor ngo's die banden hebben met het buitenland. Volgens de Commissie worden donaties aan dergelijke ngo's zo onrechtmatig aan banden gelegd en is er sprake van indirecte discriminatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl