Verplichte herverdeling vluchtelingen gaat door
De verplichte herverdeling van vluchtelingen over Europa is erdoor. De ministers in Europa hebben het toch op een stemming laten aankomen. Bij die stemming waren vier landen tegen: Tsjechië, Hongarije, Slowakije en Roemenië. De Finnen hebben zich onthouden van stemming.
De druk op de Europese ministers om vandaag in Brussel met een concreet resultaat te komen over de herverdeling van 120.000 vluchtelingen was groot. Vorige week spraken ze ook al met elkaar, maar toen zonder resultaat.
Correspondent Arjan Noorlander: "Wekenlang is geprobeerd om unanimiteit te bereiken, juist omdat het zo'n gevoelig onderwerp is. Maar landen bleven tegen en dus is het nu toch doorgedrukt met een stemming".
In het akkoord dat er nu ligt, worden 120.000 vluchtelingen verspreid over de EU-lidstaten. Dit jaar 66.000 en volgend jaar 54000 vluchtelingen, uit Italië en Griekenland.
Inmiddels zijn er echter al zo'n 500.000 vluchtelingen. Volgens Noorlander is de maatregel dan ook een druppel op een gloeiende plaat.
"Het is vooral een symbolische maatregel. Over de echt belangrijke onderwerpen, zoals het Dublin-systeem, het verbeteren van de opvang in de regio, daar wordt morgen over gesproken". Dan komen de regeringsleiders in Brussel bijeen.
Staatssecretaris Dijkhoff van Justitie, die namens Nederland bij het overleg in Brussel is, liet voorafgaand aan het overleg al weten dat hij een stemming niet uitsloot. En hij had dus gelijk.