Vluchtelingenoverleg in Brussel gaat erom spannen
In Brussel zijn de Europese ministers begonnen aan een overleg over de herverdeling van vluchtelingen over Europese landen. Vorige week deden ze dat ook al, maar toen kwamen ze er niet uit. De druk om nu wel met een concreet resultaat te komen, is groot.
Grootste punt van onenigheid is het verplichtend karakter van de herverdeling. Centraal- en Oost-Europese landen zien het niet zitten om verplicht een bepaald aantal vluchtelingen op te nemen.
Correspondent Arjan Noorlander: "Of ze er vandaag wel uit gaan komen, wordt nog spannend. Voor de vergadering waren de landen het nog steeds oneens over het verplicht migrantenquotum. Het zou dan uiteindelijk uit kunnen draaien op een stemming".
Quota
Een meerderheid van de landen is voor het verplicht invoeren van quota. Die meerderheid zou dan, via een stemming, een verplicht migrantenqoutum kunnen opleggen, ook aan de landen die dat niet zien zitten.
Tot nu toe weigeren Polen, Hongarije, Slowakije, Tsjechië en Letland om verplicht migranten op te nemen.
De afgelopen weken zijn er onderhandelingen geweest om landen vrijwillig mee te laten doen en te voorkomen dat het tot een stemming moet komen.
Consensus
Maar staatssecretaris Dijkhoff van Justitie, die namens Nederland bij het overleg in Brussel is, liet voorafgaand aan het overleg weten dat hij een stemming vandaag niet uitsluit.
Dijkhoff: "Het is de bedoeling dat iedereen meedoet. We zullen kijken of er consensus over te bereiken is, of dat we erover gaan stemmen".
Morgen is er een extra EU-top. Dan praten de Europese regeringsleiders met elkaar over de migrantencrisis.