Tienduizenden betogen in Boedapest voor behoud Soros-universiteit
In Boedapest hebben studenten en hoogleraren opnieuw gedemonstreerd voor het behoud van de CEU-universiteit, die is opgericht en betaald door de Hongaars-Amerikaanse zakenman George Soros. Premier Orbán en de meerderheid van het Hongaarse parlement willen de universiteit sluiten.
Volgens schattingen waren er tienduizenden zowel Hongaarse als buitenlandse studenten en hoogleraren op de been. Ze hebben al een paar keer eerder betoogd en hebben nu hun laatste hoop gevestigd op president Janos Ader. Die moet morgen een besluit nemen over een omstreden wet.
De betogers riepen Ader op om de wet niet met zijn handtekening te bekrachtigen, maar hem ongrondwettig te verklaren en te treffen met een veto.
Open grenzen
De Soros-universiteit staat bekend als een van de beste in Midden- en Oost-Europa. Orbán en het parlement willen de miljardair Soros de voet dwars zetten, omdat hij veel geld steekt in onder meer mensenrechtenorganisaties en instellingen die pleiten voor open grenzen voor vluchtelingen.
De omstreden wet komt erop neer dat onderwijsinstellingen die vanuit het buitenland worden gefinancierd dicht moeten, behalve als ze ook in het 'land van herkomst' actief zijn. Dat zou betekenen dat Soros onmiddellijk een tweede vestiging van de CEU in de VS moet openen.
Samenwerking opzeggen
De wet heeft geleid tot protesten van honderden universiteiten uit de hele wereld, en ook van de EU en de Verenigde Staten.
De CDA'ers in de EVP-fractie in het Europees Parlement dreigen vanwege de kwestie de samenwerking met de Fidesz-partij van premier Orbán op te zeggen.