In Boedapest demonstreerden zondag duizenden mensen tegen de dreigende sluiting
NOS Nieuws

Sluiting Soros-universiteit stap dichterbij

Het Hongaarse parlement heeft een omstreden wet goedgekeurd die de sluiting mogelijk maakt van universiteiten die vanuit het buitenland worden gefinancierd. De gerenommeerde CEU-universiteit in Boedapest is een van de universiteiten die gevaar lopen.

Volgens de wet moeten buitenlandse onderwijsinstellingen die in Hongarije actief zijn aan strengere voorwaarden voldoen. Zo moeten ze ook een campus hebben in hun land van herkomst. De door de Hongaars-Amerikaanse zakenman George Soros opgerichte CEU heeft geen vestiging in de VS en voldoet dus niet aan die eis. 

Protest

Afgelopen weekend gingen in Boedapest duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de dreigende sluiting van de CEU, die geldt als een van de beste universiteiten in Midden- en Oost-Europa. Ook internationaal is er kritiek gekomen op de wet. Het zou een inbreuk zijn op de vrijheid van onderwijs.

Premier Orbán is al langer bezig met een offensief tegen Soros. Die besteedt zijn vermogen onder meer aan organisaties die zich bezighouden met burgerrechten en open grenzen voor vluchtelingen. Volgens Orbán vormt Soros daarmee een bedreiging voor Hongarije.

Keten

De wet werd vanmiddag aangenomen door een ruime meerderheid. Direct erna kondigden tegenstanders een nieuwe protestactie aan: het is de bedoeling dat duizenden mensen vanavond nog een menselijke keten vormen rond het hoofdgebouw van de CEU.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl