Betoging voor de Soros-universiteit in Boedapest EPA

Duizenden Hongaren en buitenlandse studenten en professoren hebben in Boedapest gedemonstreerd voor het voortbestaan van een universiteit, die premier Orbán wil sluiten. Het gaat om de door George Soros opgerichte Central European University (CEU) in Boedapest, die te boek staat als een van de beste universiteiten in Midden- en Oost-Europa.

De Hongaarse regering heeft een wetswijziging ingediend die ertoe moet leiden dat vanuit het buitenland gefinancierde onderwijsinstellingen hun deuren moeten sluiten. Ze zouden alleen open mogen blijven als ze ook in het land van herkomst actief zijn. Dat zou betekenen dat de CEU onmiddellijk een tweede vestiging in de VS moet openen.

'Inmenging in staatsaangelegenheden'

Premier Orbán is al maanden bezig met een offensief tegen de Hongaars-Amerikaanse zakenman die zijn vermogen besteedt aan mensenrechtenorganisaties en instellingen die voor open grenzen voor vluchtelingen zijn en voor burgerrechten. Volgens Orbán mengen de organisaties die door Soros worden gesteund zich in staatsaangelegenheden en moeten ze daarom uit Hongarije worden verdreven.

De betogers vinden dat de wetswijziging een aanval is op de vrijheid van onderwijs. Ze eisen dat de regering het wetsvoorstel intrekt. Meer dan 500 buitenlandse topacademici, onder wie 17 Nobelprijswinaars hebben hun steun uitgesproken voor de CEU en Orbán opgeroepen zijn campagne te staken.

STER reclame