Duizenden mensen zijn op de been in Boedapest om te demonstreren tegen premier Orbán
NOS NieuwsAangepast

Premier Orbán uitgejouwd bij herdenking Hongaarse Opstand

In Boedapest zijn duizenden mensen op de been om te demonstreren tegen de premier Viktor Orbán. Orbán werd tijdens zijn toespraak bij de herdenking van de Hongaarse Opstand van 1956 tegen de stalinistische regering uitgejouwd door tegenstanders van zijn vluchtelingenbeleid. Het is vandaag zestig jaar geleden dat duizenden Hongaren in opstand kwamen tegen hun regering en tegen de macht van de Sovjet-Unie.

Demonstranten schreeuwden "Viktator" en "democratie" door Orbáns toespraak heen. De premier moest zijn speech meerdere malen stilleggen, omdat hij niet boven het rumoer uit kon komen.

  • AFP
    Premier Orbán inspecteert de erewacht
  • Reuters
    En begint daarna met zijn toespraak over de Hongaarse Opstand van 1956
  • AFP
    Maar Orbán wordt al snel onderbroken door demonstranten: 'Europa, ja! Orbán, nee!'
  • Reuters
    Politieagenten houden tegenstanders in de gaten
  • Reuters
    Ze kunnen alleen niet voorkomen dat mensen het letterlijk met elkaar aan de stok krijgen
  • EPA
    Premier Orbán legde zijn toespraak meerdere keren stil

Critici van Orbán zeggen dat zijn regering democratische instellingen verzwakt. De vice-voorzitter van de centrum-linkse Samen-partij, Peter Juhasz, zegt dat Hongaren in 1956 in opstand kwamen tegen het soort beleid waar Orbán nu voor staat. Volgens oppositiepartijen is de toenadering die Orbán zoekt tot Rusland niet te rijmen met de opstand tegen de Sovjet-Unie zestig jaar geleden.

Vluchtelingenreferendum

Begin deze maand hielden de Hongaren een referendum over het vluchtelingenbeleid van de EU. Hoewel de opkomst te laag was om het referendum geldig te verklaren, was Orbán lyrisch over de uitkomst. De 40 tot 45 procent van de bevolking die wel had gestemd, had met 98 procent het EU-vluchtelingenbeleid afgewezen.

Eerder deze week zei Orbán dat 1956 het begin van het einde betekende van het IJzeren Gordijn. Door migranten buiten Hongarije te houden, zegt hij nu hetzelfde te doen als de demonstranten in 1956.

Zijn critici denken daar anders over. Zij menen dat de herinnering aan de massale vlucht van Hongaren na de mislukte opstand de regering tot een minder restrictief vluchtelingenbeleid zou moeten brengen.

De jaarlijkse herdenking van de Opstand is vaker het toneel van politieke protesten. In 2006 kwam het tot een gewelddadig treffen tussen de politie en demonstranten. Veel van de demonstranten die destijds protesteerden tegen de liberale regering van de Alliantie van Vrije Democraten-partij waren aanhangers van Orbán.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl