Groep bedrijven steekt 10 miljard in 'Uber 2.0'
Na maanden van negatieve publiciteit doet Uber pogingen om zijn imago weer wat op te poetsen. Vanochtend werd bekend dat de miljardeninvestering door een groep bedrijven, onder leiding van het Japanse SoftBank, zo goed als rond is.
Daarnaast wil de kersverse topman Dara Khosrowshahi de komende tijd een andere kant van zijn bedrijf laten zien. Dat zei hij onlangs op een congres, georganiseerd door The New York Times. Khosrowshahi noemt zijn poging het bedrijf te veranderen 'Uber 2.0'. Hij benadrukte daarbij dat zijn versie van het bedrijf niet op het oude bedrijf lijkt. Onderdeel hiervan is in ieder geval het omvormen van de interne bedrijfscultuur.
Schandalen
Al heeft hij wel regelmatig contact met met de oprichter, Travis Kalanick, die na een reeks schandalen eerder dit jaar als topman opstapte. Volgens Khosrowshahi zou hij "gek zijn" als hij niet bij Kalanick te rade gaat voor advies. Tegelijkertijd heeft Khosrowshahi zijn voorganger wel laten weten dat het nu zíjn bedrijf is.
Die schandalen begonnen begin dit jaar, met een blog van voormalig Uber-medewerker Susan Fowler die zei seksueel geïntimideerd te zijn. En ze was niet de enige, ontdekte The New York Times al snel. Dit was nog niet alles, Uber bleek ook overheden doelbewust te misleiden, en de regels van Apples appwinkel aan zijn laars te lappen. Ook werd Kalanick op video gesnapt toen hij uitviel tegen een Uber-chauffeur.
De miljardeninvestering is onderdeel van 'Uber 2.0'. Volgens bronnen van TechCrunch gaat het om een tweetal investeringen van samen 10 miljard dollar. Het grootste deel hiervan, 9 miljard, gaat om het overnemen van aandelen die onder meer in handen zijn van medewerkers. Volgens Bloomberg kan de deal nog misgaan als er niet genoeg mensen zijn die hun aandelen willen verkopen.
Een sorry-tour
De investering is belangrijk voor Uber, het bedrijf blijft grote ambities hebben maar moet eerst bewijzen dat het kan veranderen. Topman Khosrowshahi wil een soort 'sorry-tour' organiseren langs diverse steden in de wereld om te laten zien dat het bedrijf anders wil worden. "Ik denk dat we onvolwassen hebben gehandeld in contact met overheden", zei de topman daarover tegen The New York Times.
Khosrowshahi heeft nog meer uitdagingen. Zo voert het bedrijf een juridische strijd met de gemeente Londen, waar het bedrijf niet meer mag werken. Volgens de transporttoezichthouder van de stad houdt Uber zich niet aan de regels, het bedrijf "laat een gebrek aan verantwoordelijkheid zien, wat gevolgen heeft voor de veiligheid van het publiek".