NOS NieuwsAangepast

Uber verliest licentie in Londen, burgemeester wuift kritiek weg

Taxi-app-bedrijf Uber is zijn licentie in Londen kwijt. Die loopt op 30 september af. De Londense transporttoezichthouder TfL vindt dat het bedrijf "een gebrek aan verantwoordelijkheid laat zien, wat gevolgen heeft voor de veiligheid van het publiek".

Uber-chauffeurs zouden onder meer verantwoordelijk zijn voor een stijging van het aantal ongelukken. Uber zou zelf onvoldoende hebben gedaan om chauffeurs met een criminele achtergrond te weren. Ook speelt mee dat het bedrijf software gebruikt die de volledige toegang van de autoriteiten tot de app blokkeert.

Die regels zijn er niet voor niets.

Sadiq Khan, burgemeester Londen

Het bedrijf heeft inmiddels laten weten in beroep te gaan tegen het besluit. Zolang een beroepsprocedure loopt, mogen de Uber-chauffeurs blijven rijden. Het bedrijf zegt zich overigens altijd aan de TfL-regels te hebben gehouden.

Uber zegt dat 40.000 mensen zonder werk komen te zitten en 3,5 miljoen Londenaren van een "handige en betaalbare" vorm van transport worden beroofd. Maar volgens burgemeester Sadiq Khan moeten deze mensen vooral boos zijn op Uber zelf. "Omdat het zich niet aan de regels houdt. Die regels zijn er niet voor niets."

Khan legt uit dat de Londense transporttoezichthouder TfL niet tegen particuliere verhuurders, innovatie en technologie is. "Het is tegen een organisatie die niet met een goed en veilig systeem werkt."

Protest

Londense taxichauffeurs protesteerden in april nog massaal tegen de concurrentie van Uber. Het bedrijf zou profiteren van de slechte werkomstandigheden van zijn chauffeurs.

Londense taxichauffeurs protesteerden in april nog massaal tegen de concurrentie van Uber

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl