EPA

Het blijkt voor Uber ook in Rusland lastig om een stevige voet aan grond te krijgen. Het bedrijf heeft besloten om te fuseren met een grote Russische concurrent, Yandex. De Amerikaanse taxidienst investeert 225 miljoen en krijgt een aandeel van 36,6 procent in het nieuwe bedrijf.

De gezamenlijke onderneming moet nog een nieuwe naam krijgen, maar het bedrijf wordt in ieder geval geleid door de huidige topman van Yandex. De bedrijven hebben samen een waarde van 3,37 miljard dollar.

Volgens persbureau Bloomberg heeft Yandex in Rusland een jaarlijkse omzet van iets meer dan een miljard dollar, Uber komt net boven de 550 miljoen dollar uit. Het nieuwe nieuwe bedrijf mag zowel het merk Yandex als dat van Uber voeren in Rusland. Yandex is naast Rusland actief in een aantal Oost-Europese landen.

2 miljard verloren in China

Uber trekt zich hiermee opnieuw terug uit een grote markt. Vorig jaar besloot het om in China te fuseren met Didi Chuxing. De Amerikaanse taxidienst verloor daar 2 miljard dollar. In China is er daarmee een taxidienst ontstaan met een waarde van meer dan 35 miljard dollar.

Naast Rusland en China gaan er onder investeerders ook stemmen op om het bedrijf in India en Zuidoost-Azië te laten fuseren met lokale concurrenten, schrijft Bloomberg.

Uber noteerde in de eerste drie maanden van 2017 een verlies van 708 miljoen dollar. Dat was wel minder dan een kwartaal eerder.

STER reclame