NOS NieuwsAangepast

Midden in Ubers Londen-crisis vertrekt topvrouw Noord-Europa

De baas van Uber in Noord-Europa heeft ontslag genomen. Jo Bertram was vier jaar manager en zegt dat het nu tijd is voor een nieuw gezicht. Haar vertrek komt op het moment dat Uber grote problemen heeft in Londen; de transportautoriteit heeft de dienst verboden.

Over een opvolger is nog niets bekend. Deze week bezoekt de nieuwe topman van Uber, Dara Kosrowshahi, Londen om te praten met de betrokken autoriteiten. Uber is in beroep gegaan tegen de beslissing van de stad. Zolang die juridische strijd bezig is mogen Uber-chauffeurs blijven rijden.

Volgende fase

"Gezien de uitdagingen waar we voor staan, ben ik ervan overtuigd dat dit het goede moment is voor een andere manager, iemand die in staat is om ons naar de volgende fase te brengen", schrijft ze in e-mail aan medewerkers. Bertram gaf leiding aan een team van 300 mensen, verspreid over tien landen.

De topvrouw van Uber in Noord-Europa, Jo Bertram, vertrekt

Londen maakte op 22 september bekend dat het de vergunning, die aan het einde van de maand afliep, niet zou verlengen. Transporttoezichthouder TfL vindt dat het bedrijf "een gebrek aan verantwoordelijkheid laat zien, wat gevolgen heeft voor de veiligheid van het publiek".

Er rijden in Londen 40.000 taxichauffeurs die maandelijks zeker vier ritten maken, waar 3,5 miljoen Londenaren gebruik van maken volgens de taxidienst. Burgemeester Sadiq Khan is van mening dat de klanten vooral boos op Uber moeten zijn omdat het bedrijf zich niet aan de regels houdt.

Het bericht van de TfL kwam binnen op een vrijdag. Een dag later waren er al een half miljoen handtekeningen opgehaald om Uber in Londen te houden. Inmiddels staat de teller op ruim 842.000. Die zondag zei Uber maatregelen te willen nemen om kritiek van de TfL weg te nemen.

Onrust

Ondertussen veroorzaakt voormalig topman Travis Kalanick onrust in de raad van commissarissen. Hij benoemde vorige week twee kandidaten, zonder overleg met de rest van de raad. Andere leden overwegen nu volgens persbureau Bloomberg om Kalanicks macht te beperken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl