Syriëganger Laura H.: mijn man wilde aanslag in Nederland plegen
Ibrahim I., de voormalige echtgenoot van jihadreiziger Laura H., wilde een aanslag plegen in het westen, het liefst in Nederland. Dat verklaarde Laura H. vandaag in de rechtbank. "Zijn grootste wens was om in Nederland een aanslag te plegen of in Turkije", zei ze. De in Duitsland geboren maar in Alkmaar opgegroeide Ibrahim werkte volgens Laura in een bommenfabriek van Islamitische Staat.
I. was IS-sympathisant volgens Laura. Hij keek in Nederland al naar propagandafilmpjes van IS van executies. "Hij had een afkeer van Nederland", zegt Laura nu.
Laura werd vorig jaar op Schiphol aangehouden nadat ze was ontsnapt uit het gebied van Islamitische Staat. Daar was ze in 2015 met haar man en twee kinderen naar toe gereisd. Het gezin woonde in Raqqa, de Syrische hoofdstad van het door de terreurbeweging uitgeroepen 'kalifaat'. Het Openbaar Ministerie verdenkt Laura van deelname aan de terroristische organisatie IS.
Transformatie
De jonge vrouw uit Leidschendam stelt dat ze onder dwang van haar man naar IS-gebied was vertrokken. Haar vader hielp haar te ontsnappen naar door Koerden gecontroleerd gebied. Ze werd bekend doordat de Koerdische televisie een interview met haar uitzond.
Laura ontmoette haar man Ibrahim in 2013 op 17-jarige leeftijd via internet. Ze had zich toen al bekeerd tot de islam. Uit een eerdere relatie had ze een dochter en met Ibrahim kreeg ze in 2015 nog een zoon. In september 2015 reisden de vier via Turkije naar Syrië.
Na haar terugkomst in Nederland onderging ze een ware transformatie. Ze verscheen zonder hoofddoek voor de rechter en eet weer varkensvlees. Het OM hield er rekening mee dat ze door IS met een opdracht naar Nederland was teruggestuurd. Ze werd aanvankelijk opgesloten op de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught. In augustus ging het OM ermee akkoord dat Laura voorlopig vrij kwam.
Bedreigingen
Laura H. zit in de rechtszaal in een grijze cabine, afgeschermd van het publiek en journalisten. Omdat ze afstand heeft genomen van de islam zou ze bedreigd worden door radicale moslims. Vanuit de cabine probeert ze haar eigen rol zo veel mogelijk te marginaliseren. Met IS ,"was ze niet zo bezig" en het was Ibrahim die het initiatief nam, zegt ze.
Maar twee medewerksters van het reisbureau waar Laura en haar man tickets naar Turkije kochten, herinneren zich dat anders. Het was Laura die het voortouw nam in het gesprek, terwijl Ibrahim de kinderen bezig hield, zeggen zij. Tegen haar vader zei ze kort na haar vertrek dat het een bewuste keuze was om naar Syrië te gaan.
In IS-gebied ging Ibrahim naar een militair trainingskamp. Laura werd ondergebracht in een vrouwenhuis van IS, blijkt ook uit een rapport van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Na een maand ging Ibrahim werken in een bommenfabriek van IS. "Dat is wat hij mij vertelde." Hoewel er foto s zijn opgedoken van Ibrahim met wapens, zegt Laura dat hij in die tijd niet gevochten heeft.
Slavinnen
De twijfel sloeg volgens Laura toe nadat ze was overgeplaatst naar Mosul, onder meer nadat ze had gehoord dat een vrouw die weg wilde lopen zweepslagen had gekregen, dat mannen slavinnen hielden en dat een van hen door vier mannen was verkracht tot ze doodbloedde. ,,Pas toen ben ik onderzoek gaan doen naar de islam, ben ik gaan nadenken", zei ze.
De vader van Laura schakelde hulp in om Laura en haar gezin te laten ontsnappen. Dat lukte, maar Ibrahim bleef achter. Hij zou bij de ontsnappingspoging gewond zijn geraakt. Volgens Laura zou hij sowieso niet direct meekomen naar Nederland, maar wilde hij "onder de radar blijven". In mei pakte een Iraakse militie Ibrahim op, samen met andere IS-strijders. Hij staat op de nationale terroristenlijst.
Het OM komt later vandaag met de strafeis tegen Laura H.