Strijders van de Iraakse militie die Ibrahim I. heeft opgepakt bij Mosul (februari 2017)
NOS NieuwsAangepast

Schoonfamilie Laura H. leeft in 'een achtbaan van emoties'

De familie van Syriëganger Ibrahim I. bevestigt dat de man die in een in Irak gemaakte video hardhandig wordt opgepakt Ibrahim I. is. Zijn zus vertelt de NOS dat de familie contact heeft gehad met de journalist die de beelden maakte.

"Mijn ouders zijn in shock. Ze zijn erg emotioneel. Het is een rollercoaster van emoties", zegt de zus. "Ik heb mijn broertje al twee jaar niet gezien." Ze zegt dat er weinig hoop was dat haar broer nog in leven was.

Correspondent Judit Neurink schreef vanmorgen in Trouw dat de echtgenoot van Syrië-ganger Laura H. in een gezelschap van Russische IS-strijders is opgepakt door een sjiitische militie. I. en de Russische sluipschutters bevonden zich in het laatste door IS bezette deel van de Iraakse stad Mosul toen de militie hem oppakte.

Iraakse journalist

Eerder verklaarde de familie van I. nog bij De Telegraaf er niet zeker van te zijn dat de man in de video inderdaad I. is. Tegen de NOS zegt de zus dat voor de familie vaststaat dat het hem is. "De twijfel die ik heb, komt denk ik voort uit de onwerkelijkheid."

De beelden van de arrestatie bereikten de familie woensdag. "Vervolgens is er contact geweest met de Iraakse journalist die ter plaatse was. Die bevestigde meerdere malen zijn identiteit, ook aan mijn vader en Judit Neurink."

Man Laura H. opgepakt in Mosul

De 28-jarige I. staat sinds oktober op de Europese terreurlijst omdat hij zich had aangesloten bij Islamitische Staat. Samen met zijn vrouw en kinderen voegde hij zich in 2015 bij de terreurbeweging in de Syrische IS-hoofdstad Raqqa. Laura H., die naar eigen zeggen vorig jaar aan IS ontsnapte, verklaarde bij haar arrestatie dat haar man zwaargewond was geraakt aan de Koerdische frontlinie.

Twijfel

H., die nog steeds vastzit, werd gisteren gehoord in de rechtbank in Rotterdam. De rechtbank twijfelt aan haar verhaal en is bang dat IS haar de opdracht heeft gegeven een aanslag uit te voeren in Nederland.

Kort voor de arrestatie van H. vorig jaar verscheen ze bij een Koerdische televisiezender. De zus van I. verklaart dat ze twee à drie dagen voor die uitzending voor het laatst iets van haar broer heeft vernomen. De familie heeft sinds het opduiken van de beelden contact gehad met de autoriteiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl