ANP
NOS NieuwsAangepast

Rechtbank blijft twijfelen aan transformatie Syrië-ganger Laura H.

De vader van Syrië-ganger Laura H. is vandaag uitgebreid gehoord in de rechtbank in Rotterdam. Hij probeerde de rechters ervan te overtuigen dat zijn dochter van de radicale islam is afgestapt. "Maar de rechtbank is er niet gerust op", zegt verslaggever Robert Bas, die bij de tussentijdse zitting aanwezig was.

De rechters twijfelen aan de transformatie die de 21-jarige H. zou hebben ondergaan sinds ze uit IS-gebied is gevlucht. Ook het Openbaar Ministerie vertrouwt het niet, zegt Bas. "Ze zijn bang dat de terreurgroep haar de opdracht heeft gegeven iets uit te voeren in Nederland."

Voor de zwaarbewaakte rechtbank betoogde haar vader dat zijn dochter compleet is veranderd sinds ze vastzit op de terrorismeafdeling van de gevangenis in Vught, Noord-Brabant. "Ik ben 200 procent overtuigd van haar goede bedoelingen", zei hij bij een eerdere zitting al.

ANP
De gevangenis in Vught (archieffoto)

Moeilijke relatie

Laura H. kwam zelf ook aan het woord in de rechtbank in Rotterdam, maar zat in een hokje. Ze was niet zichtbaar voor het publiek, zoals bij de vorige zitting wel het geval was.

Toen bleek dat ze uiterlijk sterk veranderd is, vertelt Robert Bas. "Ze draagt geen hoofddoekje meer. Ze ziet er heel westers uit. Toen ze bij een vorige zitting in de rechtszaal zat, kon je je niet voorstellen dat ze in het kalifaat is geweest."

De vrouw uit Leidschendam vertrok twee jaar geleden met haar twee kinderen naar Syrië. Ze zegt dat haar geradicaliseerde man Ibrahim I. hen daar tegen hun zin naartoe heeft gebracht.

Haar vader wist niet dat ze was vertrokken, vertelde hij vandaag in de rechtbank. Hij had een moeilijke relatie met zijn dochter, die in die tijd veel problemen had en in een ander gezin werd geplaatst. In die tijd kwam ze veel in aanraking met Jeugdzorg. Ze raakte bevriend met een soort loverboys, werd moslima en ging een hoofddoek dragen.

Ze wordt nu bedreigd door radicale moslims in Nederland.

Verslaggever Robert Bas

Volgens haar vader heeft ze die periode achter zich gelaten. In het kalifaat keerde ze zich al af van de radicale islam. Sinds ze terug in Nederland is heeft ze een goede band met haar vader en speelde ze zelfs Zwarte Piet in de gevangenis in Vught.

Genoeg redenen om haar in vrijheid te laten wachten op haar proces, vindt de vader van H. De rechtbank ging daar niet in mee. Net als vorige maand werd besloten dat de Syrië-ganger voorlopig vast blijft zitten. "Dat komt mede doordat ze nu wordt bedreigd door radicale moslims in Nederland", vertelt Bas.

Reclassering Nederland heeft een adres waar ze kan verblijven, maar acht het nog niet veilig, zegt Bas. "Het is heel lullig, maar ook voor haar eigen veiligheid is het het beste als ze voorlopig in de gevangenis blijft."

Het proces tegen Laura H. gaat verder op 20 juli.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl