Koerdische televisie
NOS NieuwsAangepast

Vader Syriëganger: ik betaalde 10.000 euro voor ontsnapping Laura

De vader van de uit Syrië teruggekeerde Laura H. heeft 10.000 euro betaald aan een Duits instituut om haar te bevrijden uit Irak. Hij zegt dat in een interview in NRC Handelsblad.

Laura H. vertrok in 2015 samen met haar man en kinderen naar het IS-bolwerk Raqqa in Syrië. Van daaruit kwam ze terecht in de Iraakse stad Mosul, waar ze vorig jaar zomer met haar kinderen zou zijn ontsnapt. Bij aankomst op Schiphol werd ze opgepakt op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie. Zij zit nog steeds vast.

Duitse stichting

Tijdens Laura's verblijf in IS-gebied kwam haar vader in contact met een particuliere Duitse stichting. Die wist Laura volgens haar vader tegen betaling van 10.000 euro te bevrijden. Een contactpersoon van de stichting, die ervaring zou hebben met het terughalen van jihadgangers, zette de operatie op touw.

Nederland werkt niet mee aan het terughalen van jihadgangers. Volgens de vader was de overheid wel geïnformeerd over de bevrijding.

Hij doet zijn verhaal omdat hij ervan overtuigd is dat zijn dochter niet is teruggekeerd om hier een aanslag te plegen, waar het OM haar van verdenkt. "Lau een aanslag plegen... Volgens mij hebben ze daar iets te veel Homeland gekeken." De 21-jarige Laura zit in de gevangenis in Vught op de terroristenafdeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl