-
NOS NieuwsAangepast

Syriëganger Laura H. blijft vastzitten, moet onderzocht worden

  • Robert Bas

    Verslaggever

  • Robert Bas

    Verslaggever

De rechtbank in Rotterdam heeft bepaald dat Syriëganger Laura H. vast blijft zitten. Ze moet ook een onderzoek bij het Pieter Baan Centrum ondergaan, zoals het Openbaar Ministerie had gevraagd.

Het OM wil H. vervolgen wegens deelname aan een terroristische organisatie en voorbereidingshandelingen voor het plegen van een terroristisch misdrijf.

Volgens het Openbaar Ministerie is H. in volle overtuiging naar het strijdgebied van Islamitische Staat vertrokken. Dat leidt het OM af uit het feit dat H. vlak voor vertrek een grote som geld van haar rekening heeft gehaald.

Ook kocht ze nieuwe telefoons, zei de officier van justitie. Uit chatgesprekken die H. voerde kort na aankomst in het Syrische IS-gebied blijkt volgens het OM dat ze niet is misleid door haar man, zoals H. zelf beweert. H. stelde in de chats dat het een bewuste keuze was om naar IS-gebied te vertrekken en dat ze niet zouden terugkeren.

Opdracht

Zelf wilde H. - westers gekleed, geen hoofddoek - nog niets verklaren. "Het is te vroeg om mijn verhaal te doen", zou ze tegen een psychiater hebben gezegd.

Het OM houdt rekening met het scenario dat H. met een opdracht door Islamitische Staat teruggestuurd is naar het Westen. De officier van justitie noemt het opvallend dat de verdachte bij terugkeer in Nederland haar hoofddoek afdeed en afstand nam van een aantal islamitische gebruiken, zoals het niet eten van varkensvlees.

Volgens het OM zijn er in het buitenland voorbeelden van vrouwen die zijn teruggestuurd en een aanslag wilden plegen of gepleegd hebben.

De officier van justitie zei dat er nog getuigen moeten worden gehoord en dat er rechtshulpverzoeken zijn gedaan aan Duitsland en Engeland.

Bovendien wil het OM nog onderzoek laten doen naar de storting van een geldbedrag op een Engelse rekening door de vader van H. Dat gebeurde kort voordat Koerdische strijders H. hielpen vluchten uit IS-gebied in Syrië en naar Irak brachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl