Kurdistan24
NOS NieuwsAangepast

Syriëgangster Laura H. voor de rechter

De rechtbank in Rotterdam buigt zich vandaag over verlenging van het voorarrest van Syriëganger Laura H. De 20-jarige vrouw uit Leidschendam keerde ruim drie maanden geleden terug in Nederland.

Het OM verdenkt haar van deelname aan een terroristische organisatie en het helpen plegen van terroristische misdrijven.

De advocaat van H. wil dat de zaak achter gesloten deuren wordt behandeld. De rechtbank neemt hierover meteen na aanvang van de zaak om 14.30 uur een beslissing.

Interview

Laura H. verscheen in juli in een programma van de tv-zender Kurdistan24. Ze vertelde dat ze sinds september 2015 tegen haar zin bij Islamitische Staat verbleef en dat ze had weten te ontkomen. Ze woonde naar haar zeggen eerst in Raqqa in Syrië, in een huis dat werd bewaakt door gewapende mannen met baarden. Later verhuisde ze naar Mosul in Noord-Irak, samen met haar kinderen Iman en Abdullah van 4 en 1 jaar oud.

De vrouw zegt dat ze door haar man is misleid. Ze verliet Nederland vrijwillig, maar hij zou hebben verteld dat ze op vakantie gingen naar Turkije om vluchtelingen te helpen. Met hulp van haar vader en Koerdische strijders wist ze uiteindelijk samen met haar twee kinderen te ontsnappen naar Koerdisch gebied.

Wie is Laura H.?

De man van Laura, een Palestijnse Nederlander, raakte tijdens de vlucht gewond. Toen Koerdische strijders haar hielpen zei ze dat hij lid was van IS en dat hij "slecht" was. Daarop werd hij achtergelaten en keerde hij terug naar IS-gebied.

Laura H. keerde een paar weken na haar vlucht terug naar Nederland, waar ze meteen werd aangehouden. Sindsdien zit ze vast.

Moeder

Laura's moeder Jennifer denkt dat haar dochter is gehersenspoeld. "Een jaar geleden waren ze ineens verdwenen", zei ze in juli tegen de NOS. "Ik dacht dat haar man haar iets had aangedaan, hij was zo agressief." Via via hoorde ze dat ze op weg waren naar Mekka, of nog verder. "Ik denk dat ze erg is beïnvloed. Haar man wilde haar dom houden."

Laura komt uit een volgens haar moeder heel normaal gezin. Toen ze 17 was, overleed haar 15 jaar oude broertje, met wie ze een hechte band had. Daarna bekeerde Laura zich tot de islam. Haar man zou ze hebben ontmoet op een islamitische datingsite. Uiteindelijk verbleef ze bijna een jaar bij IS.

Leidschendam

De buren van Laura H. in Leidschendam geloven niet veel van het verhaal dat het gezin naar Turkije zou gaan om vluchtelingen te helpen. "Het gezin verdween spoorloos en alles in de woning was er nog. Het licht brandde, er stonden pannen op het fornuis en de babykleertjes lagen er nog. En de vader van Iman, het dochtertje van vier, wist van niets."

"Als je op vakantie gaat laat je toch niet alles achter? Zeker niet met een klein kind van vier weken. En geld brengen naar vluchtelingen? Ze hadden zelf geen rooie cent."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl