Laura H. voor de Koerdische tv
NOS NieuwsAangepast

Man Laura H. in gezelschap van IS-strijders opgepakt in Irak

Een Iraakse militie heeft de echtgenoot van de Nederlandse Syrië-ganger Laura H. gevangengenomen. De aanhouding van Ibrahim I. in Mosul werd gefilmd. Familieleden bevestigen zijn identiteit.

"Hij is buiten Mosul aangehouden door een sjiitische militie, waar hij behoorlijk tegen heeft gevochten", zegt Trouw-correspondent Judit Neurink in het Radio 1 Journaal. "Hij was daar in een gezelschap van Russische IS-strijders." Een Iraakse journalist die hem heeft gesproken vertelde Neurink dat hij ongedeerd was toen hij werd aangehouden.

De strijders in Mosul zijn zich volgens Neurink aan het doodvechten in het laatste door IS bezette deel van de stad.

Man Laura H. opgepakt in Mosul

Neurink zegt dat de familie van I. hem heeft geïdentificeerd op basis van de beelden van de Iraakse journalist. "De journalist heeft hem ook kunnen vragen wie hij was. Toen heeft hij uit zichzelf gezegd dat zijn vrouw niet bij hem is, omdat ze in Nederland in de gevangenis zit. Dat is dus een dubbele bevestiging dat het om I. gaat."

De berichten over hoe de militie met hun gevangenen omgaat zijn niet goed.

Judit Neurink

Neurink denkt dat er haast geboden is bij een mogelijke uitlevering van I. "De berichten over hoe de militie met hun gevangenen omgaat zijn niet goed. Er zijn verhalen over standrechtelijke executies. Als Nederland hem als een staatsburger beschouwt, is er echt inzet nodig om hem deze kant op te krijgen."

De 28-jarige I. staat sinds oktober op de Europese terreurlijst omdat hij zich had aangesloten bij Islamitische Staat. Hij was met zijn vrouw en kinderen in 2015 naar Raqqa in Syrië vertrokken, de hoofdstad van het door IS uitgeroepen kalifaat.

Later kwamen ze in Mosul terecht. H. vluchtte daar naar eigen zeggen vorig jaar zomer weg. Daarna werd ze bij aankomst op Schiphol aangehouden. Ze zit vast op de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught en blijft daar voorlopig ook.

Ernstig gewond

Het bericht over de aanhouding van de echtgenoot van H. is opvallend. H. verklaarde eerder dat haar man ernstig was verwond nadat hij door IS was neergeschoten aan de Koerdische frontlinie. "Laura zegt, en dat pleit niet voor haar, dat hij verhuizer was. Nu blijkt dat hij ook in Fallujah en Baiji heeft gevochten", zegt Neurink.

Volgens Neurink weet het Nederlandse consulaat in Erbil van de arrestatie, maar waren die nog niet beschikbaar voor een reactie. De lokale autoriteiten hebben nog niet tegenover het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd of er een Nederlander is aangehouden in Mosul.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl