NOS NieuwsAangepast

Syriëganger Laura H. komt voorlopig vrij

Syriëganger Laura H. komt voorlopig vrij. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam besloten. Op 1 augustus wordt ze vrijgelaten.

De rechtbank heeft een aantal voorwaarden aan de vrijlating van de 21-jarige vrouw verbonden. Ze krijgt een enkelband met gps, om te controleren dat ze niet in de buurt van de grens of een luchthaven komt. Ook moet ze zich regelmatig melden bij de reclassering en moet ze in gesprek met een psycholoog. Ze mag geen contact hebben met haar man en met de media.

Haar zaak wordt op 12 en 13 oktober inhoudelijk behandeld.

Laura H. werd op 1 augustus opgepakt op Schiphol. Sindsdien zit ze vast op de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught. Ze vertrok twee jaar geleden met haar man Ibrahim I. en twee kinderen naar het gebied van terreurgroep Islamitische Staat. Ze woonde in Raqqa, de hoofdstad van het zelf uitgeroepen kalifaat.

Door IS gestuurd

Volgens H. was ze onder dwang van haar geradicaliseerde man naar Raqqa vertrokken. Ze wist met hulp van haar vader te ontsnappen naar door Koerden bevrijd gebied. Ze werd bekend toen beelden van haar op de Koerdische televisie werden vertoond.

Terug in Nederland werd ze opgepakt op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie. Haar advocaten hebben al verschillende keren gevraagd om H. in afwachting van haar proces vrij te laten maar het Openbaar Ministerie verzette zich daar tot nu toe tegen.

Het OM hield er rekening mee dat Laura H. niet was ontsnapt, maar door IS naar Nederland was gestuurd met mogelijk de opdracht om hier een aanslag te plegen. Vorige week liet het OM weten niet meer van dit scenario uit te gaan en geen bezwaar meer te hebben tegen haar vrijlating.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl