Meer omwonenden van Chemours kunnen gezondheidstest doen
Meer omwonenden van de Chemoursfabriek in Dordrecht kunnen zich de komende tijd laten testen op hun gezondheid. Dat zei staatssecretaris Dijksma van Milieu zojuist in een debat in de Tweede Kamer. Dijksma komt tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer.
"Iedereen die tussen 1970 en 2012 minimaal een jaar rond de Chemoursfabriek in Dordrecht woonde krijgt de mogelijkheid om zich te laten testen", aldus Dijksma. Mensen die dat willen kunnen contact opnemen met de gemeente. Het gaat om de gemeenten Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht.
Volgens Dijksma zijn de afspraken met de betrokken partijen hierover zo goed als rond en is het de bedoeling dat mensen zich in oktober kunnen laten onderzoeken in laboratoria van de regionale ziekenhuizen.
Eerder vond al een steekproef van het RIVM plaats onder mensen die al lang dicht bij de fabriek wonen.
Met de steekproef wilden het RIVM en GGD Zuid-Holland Zuid kijken hoe hoog de PFOA-waarden (ook wel C8 genoemd) in het bloed van omwonenden zijn. Tot 2012 werd die giftige stof gebruikt door chemiebedrijf Dupont, dat tegenwoordig Chemours heet. 600 mensen werden voor de steekproef uitgenodigd.
Volgens Dijksma zijn 18 personen met een hogere concentratie PFOA in het bloed inmiddels persoonlijk benaderd voor verder onderzoek; ze verwacht in oktober een rapport met de uitkomsten van dit onderzoek.
Handtekeningen
Voor het debat werd een petitie met 12.000 handtekeningen aan de Kamer aangeboden. Daarin worden Kamerleden opgeroepen het lozen van afvalstoffen door Chemours helemaal te verbieden. De opstellers van de petitie vinden het onbegrijpelijk dat het bedrijf nog steeds afvalstoffen mag lozen sinds gebleken is dat het drinkwater in Zuid-Holland vervuild is met een mogelijk kankerverwekkende stof die in de GenX-technologie zit. Volgens het RIVM is de stof op meerdere plaatsen in de provincie in het drinkwater gemeten, maar gaat om zulke kleine hoeveelheden dat mensen geen gevaar lopen.
Moestuinen
Wetenschappers riepen omwonenden van de fabriek eerder op om geen groenten uit eigen tuin te eten. Staatssecretaris Dijksma zei vandaag in het debat dat tot er tot nu toe geen aanwijzingen zijn dat de groenten gevaarlijk zijn. "Maar omdat er onrust is loopt er inmiddels een onderzoek naar de groenten. Voor het begin van het moestuinseizoen zal er duidelijkheid zijn", beloofde ze.
Minister Asscher van Sociale Zaken zei in het debat dat de controles en richtlijnen voor bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken moeten worden aangescherpt. Hij denkt dan bijvoorbeeld aan het intensiveren van inspectie-controles en het oplengen van verjaringstermijnen voor strafbare feiten. Maar besluitvorming hierover is aan een volgend kabinet, aldus de demissionaire minister.