OR Chemours: wij zijn geen crimineel bedrijf
De ondernemingsraad van Chemours heeft genoeg van de voortdurende negatieve publiciteit. "In de media worden we neergezet als crimineel bedrijf. Dit doet de medewerkers verdriet", schrijft OR-voorzitter Marjon Teuling van het chemiebedrijf in Dordrecht in een brief.
De OR heeft de brief "namens de 485 werknemers van het bedrijf" verstuurd aan Provinciale Staten van Zuid-Holland, drie commissies van de Tweede Kamer en de burgemeesters van Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht.
GenX
Chemours, in 2015 afgesplitst van DuPont, is vaak in het nieuws. De laatste tijd gaat het dan om het lozen van GenX op het oppervlaktewater. GenX wordt gebruikt bij de productie van Teflon (bekend van anti-aanbaklagen in pannen). Het spul was in 2013 vervanger van PFOA, een chemische stof die bewezen kankerverwekkend is. Maar nu bestaat de vrees dat ook GenX niet veilig is. Onlangs ontstond onrust omdat GenX in drinkwater werd aangetroffen.
"Van overheidsinstanties verwachten wij als OR dat zij niet meedoen aan zulke opruiende berichten die geplaatst worden in de media, maar dat men zich baseert op de feiten. Wij werken hier correct en integer", zegt Teuling in een mondelinge toelichting op RTV Rijnmond.
'Het doet pijn'
Ze zegt de brief mede geschreven te hebben op aandrang van het personeel: "Het doet onze mensen echt pijn wat er allemaal geroepen wordt. Veel collega's werken hier al meer dan dertig jaar. De meeste medewerkers wonen hier in de regio. Het is dus ook ons eigen milieu, waar we mee bezig zijn."
Teuling heeft wel begrip voor de onrust onder omwonenden. "Als OR keken wij ook op van de eerste berichten. We hebben toen van de directie geëist: toon aan dat dat spul veilig is. Eind vorig jaar hebben daarom 25 collega's meegewerkt aan medisch onderzoek."
Volgens Teuling bleek uit het onderzoek dat bij alle mensen na 24 uur geen GenX-stoffen meer in het bloed aanwezig waren. "Dat was een geruststelling voor de medewerkers en voor ons."
Hetze
"Intussen gaat de hype onverminderd verder. Ik zou bijna zeggen dat het een hetze is, zo voelt het althans wel. En we vrezen voor onze werkgelegenheid. Wil Chemours hier straks nog wel investeren?"
De provincie besloot desondanks de vergunning van Chemours te veranderen. Het lozen van GenX moet fors omlaag, van 6400 naar 2035 kilo per jaar. Drinkwaterbedrijf Oasen ging tegen dat besluit in beroep omdat het vond dat de beslissing niet ver genoeg ging. Volgens Oasen is GenX moeilijk uit het drinkwater te filteren.