Ajax, Hofnarretje, aso's: de pittige dossiers van Van der Laan
Eberhard van der Laan kondigde vandaag aan zijn taken neer te leggen. De PvdA-politicus diende Amsterdam als burgemeester sinds 2010. In de afgelopen zeven jaar kreeg hij te maken met een reeks ingewikkelde zaken. Een overzicht van een aantal van de grootste dossiers in zijn periode als burgemeester.
Sluiting Het Hofnarretje
Van der Laan begint zijn burgemeesterschap in 2010 vrijwel direct met een pijnlijke gebeurtenis. Hij moet bekendmaken dat dertig tot vijftig baby's en peuters vermoedelijk slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik. Dat gebeurde op de kinderdagverblijven Het Hofnarretje en Jenno's Knuffelparadijs, door medewerker Robert M.
Van der Laan zorgt ervoor dat de directeur van Het Hofnarretje opstapt en de burgemeester stelt zichzelf beschikbaar als vertrouwenspersoon van de ouders van de mogelijke slachtoffertjes.
Later, in 2012, wordt hij voorzitter van de taskforce tegen kindermishandeling en seksueel misbruik. Het kabinet stelde de taskforce in na het rapport van de commissie-Deetman, die met cijfers kwam over de omvang van seksueel misbruik in de katholieke kerk.
Huldiging Ajax
In 2012 staat de burgemeester bij de kampioenshuldiging van Ajax oog in oog met een menigte supporters die hem uitfluit. Het feestje vindt plaats in het Arena Park, en niet op het vertrouwde Museumplein.
Van der Laan besloot het evenement te verplaatsen omdat hooligans bij de huldiging het jaar ervoor een spoor van vernieling achterlieten in de stad. Vanaf het podium spreekt hij de menigte toe: "Ik wil jullie er wel aan herinneren dat ik al een seizoenskaart had toen jullie allemaal nog naar Sesamstraat keken in jullie pyjamaatjes."
Aso uit de stad
Om asociale Amsterdammers aan te pakken start Van der Laan in 2013 een Treiteraanpak. Op acht afgelegen locaties in Amsterdam worden wooneenheden voor asociale bewoners geplaatst.
De containers zijn bedoeld voor mensen of gezinnen die stelselmatig andere bewoners treiteren, intimideren en bedreigen. De burgemeester is met deze maatregel vastbesloten om op te komen voor Amsterdammers die slachtoffer zijn van dergelijke buren.
Zwarte Piet
Vanwege de heftigheid van de Zwarte Pietendiscussie nodigt de burgemeester in 2013 voor- en tegenstanders uit voor gesprekken over de vorm van het sinterklaasfeest. Het jaar daarop past Van Der Laan het uiterlijk van Zwarte Piet bij de intocht in de stad aan.
De pieten worden niet meer helemaal zwart geschminkt en oorringen en dikke rode lippen verdwijnen. De burgemeester vindt dat de rol van de onderdanige knecht niet meer bij Zwarte Piet past.
Integratiemedewerkers
Het gaat niet goed op de afdeling van de gemeente die radicalisering onder jongeren moet tegengaan, erkent de burgemeester vorige week. Hij schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat een extern team de afdeling gaat doorlichten.
Een topambtenaar die radicalisering onder jongeren moest tegengaan, werd in augustus ontslagen wegens belangenverstrengeling. Onder haar leiding zouden belangrijke signalen over radicalisering zijn gemist. Ook zou een ingehuurde jongerenwerker moslimjongeren hebben geradicaliseerd en zou ze een persoonlijke relatie een aantal opdrachten hebben gegund.
In een debat hierover, afgelopen donderdag, toont Van der Laan een volledig betrokken indruk. "De burgemeester was nog energiek in zijn antwoorden", zegt NOS-verslaggever Marc Hamer die erbij was. "Maar ik zag dat een uur vergaderen toch echt een hele opgave voor hem was."
Populair
Van der Laan ontvangt in 2013 de Machiavelliprijs, een prijs voor iemand die uitblinkt in communicatie tussen overheid, politiek en burgers. De jury noemt hem "een toonbeeld van helderheid en duidelijkheid in een bestuurlijke wereld waarin menigeen vlucht in verhullend taalgebruik". In 2016 stemt de gemeenteraad in met de herbenoeming van burgemeester Van der Laan.
De burgemeester blijkt bijzonder populair onder Amsterdammers. Als hij begin dit jaar bekendmaakt dat bij hem uitgezaaide longkanker is vastgesteld, levert dat hem een stroom aan warme reacties op. Bij AT5 zei hij daarover: "Iedereen reageert echt magistraal aardig, en dat geeft een hoop support. (..) Je probeert als burgemeester er voor iedereen te zijn, en dan is het fijn als je in zo'n situatie ziet dat ook iedereen er voor jou wil zijn."
In onderstaande video van afgelopen mei, doen Amsterdammers een belofte aan de burgemeester.