NOS NieuwsAangepast

'Zorg goed voor onze stad en voor elkaar'

Van der Laan stopt met zijn werk

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan legt zijn taken per direct neer. In een brief aan alle Amsterdammers schrijft de 62-jarige Van der Laan dat zijn artsen hem niet meer kunnen behandelen aan zijn longkanker.

Zijn taken worden voorlopig overgenomen door loco-burgemeester Kajsa Ollongren. Zij deed dat de laatste maanden al voor een deel.

Van der Laan richt zich nu volledig op zijn gezin en zijn naasten, zegt een woordvoerder van de gemeente, die verder niet wil speculeren over de procedure rond een nieuwe burgemeester.

De PvdA'er Van der Laan trad in de zomer van 2010 aan als burgemeester van Amsterdam. Eerder was hij onder meer advocaat en minister voor Wonen, Wijken en Integratie.

Van der Laan was eind juli te gast in het tv-programma Zomergasten. Vanwege de vermoeidheid die bij de behandeling van zijn ziekte hoort, kon dat niet zoals gebruikelijk live. Het werd de best bekeken uitzending van het seizoen, die ook op grote schermen in de stad te zien was.

Eerder deze maand ontving Van der Laan koning Willem-Alexander, die op bezoek kwam in Amsterdam. Het beeld van een zichtbaar zieke burgemeester die een arm kreeg van de koning raakte veel mensen in het hart.

Premier Rutte heeft gereageerd op het nieuws. Hij spreekt zijn bewondering voor de moed en openheid van Van der Laan uit.

Zorg goed voor onze stad en voor elkaar. Vaarwel.

Burgemeester Van der Laan in zijn afscheidsbrief aan alle Amsterdammers

In onderstaande video van afgelopen mei doen ­Amsterdammers een belofte aan burgemeester Eberhard van der Laan.

Amsterdammers doen belofte aan Van der Laan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl