'Zorg goed voor onze stad en voor elkaar'

time icon Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van der Laan stopt met zijn werk

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan legt zijn taken per direct neer. In een brief aan alle Amsterdammers schrijft de 62-jarige Van der Laan dat zijn artsen hem niet meer kunnen behandelen aan zijn longkanker.

Zijn taken worden voorlopig overgenomen door loco-burgemeester Kajsa Ollongren. Zij deed dat de laatste maanden al voor een deel.

Van der Laan richt zich nu volledig op zijn gezin en zijn naasten, zegt een woordvoerder van de gemeente, die verder niet wil speculeren over de procedure rond een nieuwe burgemeester.

De PvdA'er Van der Laan trad in de zomer van 2010 aan als burgemeester van Amsterdam. Eerder was hij onder meer advocaat en minister voor Wonen, Wijken en Integratie.

Lodewijk Asscher
@LodewijkA
Ontroerend.
2 jaar geleden

Van der Laan was eind juli te gast in het tv-programma Zomergasten. Vanwege de vermoeidheid die bij de behandeling van zijn ziekte hoort, kon dat niet zoals gebruikelijk live. Het werd de best bekeken uitzending van het seizoen, die ook op grote schermen in de stad te zien was.

Eerder deze maand ontving Van der Laan koning Willem-Alexander, die op bezoek kwam in Amsterdam. Het beeld van een zichtbaar zieke burgemeester die een arm kreeg van de koning raakte veel mensen in het hart.

Premier Rutte heeft gereageerd op het nieuws. Hij spreekt zijn bewondering voor de moed en openheid van Van der Laan uit.

Mark Rutte
@MinPres
Heel verdrietig nieuws van Eberhard vd Laan. Bewondering voor zijn moed en openheid. Hem laten weten dat NL meeleeft met hem en zijn gezin.
2 jaar geleden

Zorg goed voor onze stad en voor elkaar. Vaarwel.

Burgemeester Van der Laan in zijn afscheidsbrief aan alle Amsterdammers

De brief van Van der Laan:

Lieve Amsterdammers,

In januari schreef ik u dat ik slecht nieuws had gekregen van mijn artsen, maar dat ik nog een poosje uw burgemeester hoopte te blijven. De afgelopen acht maanden heb ik dat met veel plezier gedaan. Uw steun heeft mij daarbij enorm geholpen.

Aan dit poosje komt nu een einde. Vandaag kreeg ik van mijn artsen het bericht dat zij mij niet verder kunnen behandelen.

Ik heb mij bij commissaris van de koning Remkes ziekgemeld. Mijn taken zullen voorlopig worden overgenomen door loco-burgemeester Kajsa Ollongren.

Het was een groot voorrecht burgemeester te zijn van de mooiste en liefste stad van de wereld. Ik dank u voor het in mij gestelde vertrouwen, voor uw betrokkenheid en voor alle steun en tegenspraak die ik de afgelopen zeven jaren van u heb gekregen.

Zorg goed voor onze stad en voor elkaar.

Vaarwel,

Eberhard van der Laan

In onderstaande video van afgelopen mei doen ­Amsterdammers een belofte aan burgemeester Eberhard van der Laan.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Amsterdammers doen belofte aan Van der Laan

STER Reclame